current views are: 10

15 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση05:16

Τσίπρας στα μέχρι χθες «κοράκια»: Εμπιστευθείτε μας και επενδύστε στην Ελλάδα

Ήταν περίπου τρεις μήνες πριν όταν προεκλογικά ο Πρωθυπουργός ξέκοβε ορθά κοφτά ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν επρόκειτο να πέσουν στα χέρια εκποιητικών επενδυτικών κεφαλαίων, γνωστών στο εξωτερικό ως Vulture funds, και επί το ελληνικότερον «κοράκια».

Δημοσίευση 05:16’

Ήταν περίπου τρεις μήνες πριν όταν προεκλογικά ο Πρωθυπουργός ξέκοβε ορθά κοφτά ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν επρόκειτο να πέσουν στα χέρια εκποιητικών επενδυτικών κεφαλαίων, γνωστών στο εξωτερικό ως Vulture funds, και επί το ελληνικότερον «κοράκια».

Ήταν περίπου τρεις μήνες πριν όταν προεκλογικά ο Πρωθυπουργός ξέκοβε ορθά κοφτά ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν επρόκειτο να πέσουν στα χέρια εκποιητικών επενδυτικών κεφαλαίων, γνωστών στο εξωτερικό ως Vulture funds, και επί το ελληνικότερον «κοράκια». Βέβαια σήμερα αυτό πρόκειται να αλλάξει και με νομική βούλα καθώς το νομοσχέδιο για τα 13 προαπαιτούμενα πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους, αφού συζητηθεί για περίπου 18 ώρες στις επιτροπές και την ολομέλεια της Βουλής.

Με το νέο νομοθέτημα, μέσα στις πρώτες 20 ημέρες του 2016 θα έχουν δημιουργηθεί ανώνυμες εταιρίες οι οποίες θα μπορούν να αγοράσουν και να εκμεταλλευτούν σχεδόν όλα τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων που φτάνουν συνολικά περίπου τα 90 δισ.. 

Ενόψει αυτού ακριβώς του νέου ανοίγματος της ελληνικής αγοράς, ο Πρωθυπουργός έστειλε χθες ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο 17ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum που έγινε στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Εκεί, ανάμεσα στους περίπου 1100 εκπροσώπους επενδυτικών επιχειρήσεων που βρίσκονταν στο ακροατήριο, πολλοί προέρχονταν από τα funds εκείνα που ο Πρωθυπουργός αποκαλούσε «κοράκια». Κι όμως, το βασικότερο μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός ήταν «εμπιστευθείτε μας».

Η αντίδραση πολλών επενδυτών ήταν θετική -όπως του γνωστού John Paulson, ο οποίος διαχειρίζεται το ομώνυμο επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 18 δισ. δολαρίων με συμμετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την ΕΥΔΑΠ. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που πέρυσι στο ίδιο φόρουμ είχε πει ότι παγώνει όλες του τις κινήσεις αν δεν επέλθει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Να όμως που η νέα νομοθεσία δίνει προφανώς σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στο fund του κ. Paulson όπως και σε εκείνο του John Calamos της Calamos Investments. Ο τελευταίος πάντως ήταν πολύ πιο συγκρατημένος ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να απλοποιήσει και να εκσυγχρονίσει τα νομικά, ρυθμιστικά και λογιστικά εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στην ίδρυση μίας επιχείρησης στην Ελλάδα. Όπως είπε αυτό μπορεί να πάρει χρόνια είναι όμως και ο μόνος δρόμος για να υπάρξει η εμπιστοσύνη που ζήτησε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός. 

Στο ίδιο φόρουμ τον λόγο πήρε σύσσωμο και το κουαρτέτο των δανειστών το οποίο φάνηκε θετικό στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολύ δύσκολης πρώτης αξιολόγησης όπου θα συζητηθούν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το φορολογικό και φυσικά και τα κόκκινα δάνεια της Α’ κατοικίας.

Στην ομιλία της η Ντέλια Βελκουλέσκου τόνισε για άλλη μία φορά την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ζητά το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Δεν χρησιμοποίησε ακριβώς τη λέξη «κούρεμα» μίλησε όμως για ανάγκη αξιοσημείωτης απομείωσης, επειδή όμως γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο σκοντάφτει στη Γερμανία και τις δορυφορικές της χώρες, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία όμως για να έρθουν θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας. Δεν ξεκαθάρισε πάντως (όπως ήταν και αναμενόμενο) αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο της Ελλάδας.

Λίγο αργότερα πάντως ο Ντεκλάν Κοστέλο -ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα- τόνιζε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση στην Ευρώπη για πρόοδο στο θέμα την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον δεν παράλειψε να τονίσει πόσο ευχάριστα αιφνιδιάστηκε η αντιπροσωπεία των δανειστών από την αντοχή της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να φέρει σίγουρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα στην πορεία του ΑΕΠ.

Επιστρέφοντας πάντως στην Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος δέχθηκε εντονότατη κριτική από τη Νέα Δημοκρατία για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της εισδοχής επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού στην ελληνική αγορά κεφαλαίων, επέμεινε ότι το λειτουργικό πλαίσιο αυτών των εταιριών θα είναι πολύ αυστηρό. Συνέστησε δε υπομονή ως τις 15 Φεβρουαρίου και τότε -όπως είπε- «να μας κάνετε κριτική ότι παραβιάσαμε μία κόκκινη γραμμή ή δεν προστατεύσαμε κατηγορία που είχαμε πει ότι θα προστατεύσουμε».


σχετικα αρθρα