Μπορεί η απόφαση του ΣτΕ να καθορίζει ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας θα έπρεπε να είχαν αναπροσαρμοστεί από την κυβέρνηση από την 21η Μαΐου 2015, ωστόσο, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, αυτό επί της ουσίας δεν φέρνει δραματικές μεταβολές ούτε στην εμπορική αξία, αλλά ούτε και στον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες. 

Πιο συγκεκριμένα, κρίθηκε οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου, ακυρώνοντας την παράλειψη της κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία  όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όμως το αίτημά τους δεν απαντήθηκε ποτέ.

Όπως αναφέρει στο newpost ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, «το ζητούμενο για τον πολίτη δεν είναι το ύψος των αντικειμενικών αξιών, όσο το τελικό αποτέλεσμα της φορολογικής επιβάρυνσης, ειδικά όσον αφορά τους ιδιοκτήτες εκείνους που έχουν ακίνητα που ούτε πωλούνται, ούτε αγοράζονται».

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, αυτό που καλείται να κάνει η κυβέρνηση είναι μια «πολύ δύσκολη χειρουργική επέμβαση, καθώς πρέπει να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες στις πιο «λαϊκές» περιοχές» και να μειώσει τώρα αυτές στις ακριβές, που είναι ακόμα στα ύψη».

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση, οι πολίτες δεν θα δουν αναπροσαρμογή στον ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτός υπολογίζεται με την αξία του ακινήτου την 1η Ιανουαρίου του χρόνου. 

Οι μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν την επόμενη χρονιά, στον καινούριο φόρο ακινήτων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, στον οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, αναμένεται να δούμε και υπερδιπλασιασμό φόρων σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων.