current views are: 10

16 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:01

Αλαλούμ με κόκκινα δάνεια, ομόλογα θανάτου και ΕΝΦΙΑ

Με 100% επιτυχία στέφθηκε το μασάζ στο οποίο επιδόθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να περάσουν αναίμακτα από τη Βουλή τα δεύτερα προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Δημοσίευση 12:01’

Με 100% επιτυχία στέφθηκε το μασάζ στο οποίο επιδόθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να περάσουν αναίμακτα από τη Βουλή τα δεύτερα προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Με 100% επιτυχία στέφθηκε το μασάζ στο οποίο επιδόθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να περάσουν αναίμακτα από τη Βουλή τα δεύτερα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Έτσι η κυβέρνηση πήρε τα 153 «ναι» που ήθελε και τώρα κοιτάζει προς την πρώτη αξιολόγηση στην οποία θα έρθουν προς συζήτηση με την τρόικα όλα εκείνα που η κυβέρνηση αποφεύγει τόσο καιρό: Το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά (μαζί και οι ομαδικές απολύσεις), το φορολογικό (νέες κλίμακες και φορολογία αγροτών) και φυσικά τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας, των ΜμΕ και των καρτών. 

Προκειμένου να πιέσει εμμέσως τους βουλευτές του ο ΣΥΡΙΖΑ για να δώσουν την ψήφο τους στο νομοθέτημα, κατέθεσε (όχι με την διαδικασία του κατεπείγοντας αυτή τη φορά) μέρος του λεγόμενου «Παράλληλου Προγράμματος» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από την άλλη όμως οι Βουλευτές, με την χθεσινοβραδινή τους ψήφο άνοιξαν τον δρόμο σε ένα άλλο «παράλληλο σύστημα» που μοιάζει -αλλά δεν είναι- τραπεζικό. Στην δημιουργία -μόλις με 100.000 μετοχικό κεφάλαιο- ανώνυμων εταιριών του εξωτερικού ή του εσωτερικού, οι οποίες εκτός απ’ το να αγοράζουν κόκκινα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές, θα μπορούν να δίνουν και δάνεια στους δανειολήπτες που θα καταλήξουν στα νύχια τους. Κάπως έτσι, τα λεγόμενα κοράκια -που μέσα από το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εξωραΐστηκαν και μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρίες– θα γίνουν το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την ΕΚΤ. Δηλαδή όπως ακριβώς το είχε προβλέψει ο Γιάννης Δραγασάκης αποδεικνύοντας τελικά ότι υπήρχε σχεδιασμός από πριν και δεν γίνονται κάποια πράγματα απλά και μόνο επειδή τα ζητάει η τρόικα. 

Θα έχουμε λοιπόν μία δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων, της οποίας όμως το πλαίσιο λειτουργίας ακόμη δεν γνωρίζουμε. Μπορούμε όμως να φανταστούμε τι θα γίνει στην νέα αυτή αγορά αν κάνουμε έναν παραλληλισμό συνδυάζοντας τα κόκκινα δάνεια με μία είδηση που βγήκε κι αυτή μόλις χθες. 

Ο λόγος για την αγορά των «ομολόγων θανάτου» τα έχουν κάνει τελευταία την εμφάνισή τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για ιδιαιτέρως πολύπλοκα επενδυτικά εργαλεία, τα οποία στη συγκεκριμένη περίοδο προέρχονται από μία εταιρία με έδρα τα νησιά Cayman. Τα ομόλογα αυτά -τα οποία δεν έχουν άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- στηρίζονται σε ασφαλιστήρια ζωής τα οποία εκποιούνται («σπάνε» σε πιο απλά ελληνικά) καθώς οι ιδιοκτήτες τους χρειάζονται ρευστό. Στη συνέχεια ομαδοποιούνται από την εν λόγω off shore και πωλούνται υποσχόμενα ιδιαιτέρως μεγάλες αποδόσεις που υπολογίζονται με βάση τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων! 

Στον αέρα και οι φόροι επί της περιουσίας 

Και ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα της αγοράς για τα κόκκινα δάνεια, νέος πονοκέφαλος προστέθηκε αργά χθες βράδυ με την απόφαση του ΤτΕ το οποίο ουσιαστικά διατάσσει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ δίνει αυτή την εντολή, καθώς είχε δώσει διορία στην κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές μέχρι τον Ιούλιο, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Έτσι τώρα απαιτεί να αλλάξουν αναδρομικά οι αντικειμενικές αξίες από τον Μάιο φέτος. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα γίνει ένα πραγματικό αλλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έχει υπολογιστεί (και ήδη εισπραχθεί κατά ένα μέρος) με βάσει τις ισχύουσες αντικειμενικές, οι οποίες έχουν μείνει απαράλλαχτες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από το 2007.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εφόσον οι περισσότερες αντικειμενικές είναι πολύ υψηλότερες απ’ ότι θα έπρεπε, η κυβέρνηση θα βρεθεί να αλλάζει προς τα κάτω τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, και άρα να έχει εισπράξει χρήματα που δεν δικαιούται. Άλλωστε αυτή ήταν και η ιδέα της προσφυγής: Ότι δηλαδή με τις παλαιές αντικειμενικές, ο φορολογούμενος πλήρωνε χρήματα που ξεπερνούσαν την φοροδοτική του ικανότητα. 

Έτσι γεννάται το εξής ερώτημα: Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστροφή χρημάτων, ή θα αλλάξει με τη σειρά της αναδρομικά τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να επιτύχει και πάλι το εισπρακτικό αποτέλεσμα των 2,65 δισ. για τα οποία δεσμεύεται απέναντι στην τρόικα;


σχετικα αρθρα