current views are: 10

16 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση19:57

Ιστορική απόφαση της FED: Αύξησε τα μηδενικά επιτόκια έπειτα από δέκα χρόνια

Στην πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής.

Δημοσίευση 19:57’

Στην πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής.

Στην πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, προχώρησε η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη τα επιτόκια από τα μηδενικά επίπεδα που βρίσκονταν τα τελευταία επτά χρόνια, επικαλούμενη την σταθερή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006, με ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής.

Έτσι, το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ να διαμορφώνεται πλέον, στο επίπεδο του 0,25%-0,5%, σε μία κίνηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η κίνηση της Fed αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι η τράπεζα πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει, πιθανώς ανεπιστρεπτί, σε αναπτυξιακή πορεία και κυρίως ότι η αγορά εργασίας της χώρας έχει κατορθώσει να ανακάμψει με σταθερό ρυθμό.

Η κίνηση που εισηγήθηκε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δεν είναι χωρίς κινδύνους, παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει επισήμως περί το 5% κα την εμπιστοσύνη να είναι συγκριτικά υψηλή.

Παράλληλα η Fed έδωσε στη δημοσιότητα και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ 2015 και 2018. Για φέτος η τράπεζα αναμένει η ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ να αγγίξει το 2,1% (αμετάβλητος σε σύγκριση με την εκτίμηση Σεπτεμβρίου), να φθάσει στο 2,4% το 2016 (από 2,3% που ανέμενε τον Σεπτέμβριο), το 2,2% το 2017 (αμετάβλητη εκτίμηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο) και το 2% το 2018.

Σταθεροποιητική πορεία θα ακολουθήσει και η αγορά εργασίας με την ανεργία να φθάνει φέτος στο 5%, να υποχωρεί στο 4,7% το 2016 και να παραμένει σε αυτό το επίπεδο έως και το 2018.

Πώς αντέδρασαν οι αγορές

Γύρω στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) το ευρώ κατέγραφε ελαφρά άνοδο έναντι του δολαρίου (στο 1: 1,0942, από 1:1,0930 την προηγουμένη στις 00:00), αφού η ισοτιμία άλλαξε πολλές φορές κατεύθυνση νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρά στο 2,288%. Αργά χθες βράδυ βρισκόταν στο 2,266%. Η απόδοση των 30ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκε στο 2,99%, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με μια ημέρα πριν (2,991%)

Η αύξηση των επιτοκίων που αποφασίστηκε σήμερα «σηματοδοτεί το τέλος» της νομισματικής πολιτικής εξαιρετικής χαλάρωσης και η απόφαση ελήφθη λόγω της «αξιοσημείωτης προόδου» των δεικτών της πορείας της αμερικανικής οικονομίας, είπε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η αύξηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί «σταδιακά», σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC. Η Επιτροπή προβλέπει ότι το επιτόκιο θα κυμαίνεται περί το 1,4% περί τα τέλη του 2016, κάτι που υποδεικνύει τρεις ως τέσσερις ακόμη αυξήσεις τους την ερχόμενη χρονιά.


σχετικα αρθρα