Την πιστοληπτική ικανότητα της Βραζιλίας στην χαμηλότερη βαθμίδα («Junk») υποβάθμισε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch

Ως λόγο επικαλείται το τις ανησυχίες για την οικονομική και πολιτική κρίση που απειλεί να οδηγήσει στην αποπομπή της προέδρου της γιγαντιαίας λατινοαμερικάνικης οικονομίας και να ακυρώσει τις προσπάθειες να μειωθεί το ογκώδες δημόσιο έλλειμμα.

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βραζιλίας σε BB+ με αρνητική προοπτική λιγότερες από 24 ώρες μετά την απόφαση που έλαβε η Ντίλμα Ρουσέφ να υπάρχει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016. Η κίνησή της παρέκαμψε τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της, τον Ζουακίμ Λέβι, ο οποίος προώθησε ένα πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο έχει βρεθεί σε τέλμα λόγω της αντίστασης που προβάλλουν τα μέλη του Κογκρέσου.

Τα ομόλογα της Βραζιλίας που είναι αποτιμημένα σε δολάρια αλλά και το εθνικό νόμισμα, το ρεάλ, υπέστησαν μεγάλη πτώση εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων μετά τη δεύτερη υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από έναν μεγάλο οίκο αξιολόγησης μέσα σε τρεις μήνες, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική μιας οικονομίας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την οξύτερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών.