Σε νέες εξαγγελίες προχώρησε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, μετά τις παλινωδίες και το αλαλούμ με τον φόρο σε ακίνητα και ενοίκια, τις αποδείξεις, τα τέλη κυκλοφορίας. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα έσοδα. 

«Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών έκλεισε τον κύκλο του και τώρα πάμε σε άλλα πράγματα. Θα δημιουργήσουμε μέσα στο 2016 ένα σύστημα εμπορικών αξιών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Χωρίς να προβλέψω το μήνα θα αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ», είπε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Οικονομικών Διευθυντών Ελλάδος. 

Προανήγγειλε νέο σύστημα εμπορικών αξιών εντός του 2016, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για τις νέες αντικειμενικές αξίες που πρέπει να φέρει η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ, για άμεση αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών, είναι άμεσα εκτελεστή και έχει αναδρομικό χαρακτήρα, το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να την εφαρμόσει, καθώς θα δημιουργούσε δημοσιονομικό πρόβλημα, με τις ανατροπές που θα απέφερε στον υπολογισμό φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο ΕΝΦΙΑ του 2015 υπολογίστηκε με τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων που ίσχυαν την 1.1.2015 οπότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά με τον συγκεκριμένο φόρο. Το ΥΠΟΙΚ φαίνεται ότι έτσι χρόνο μέχρι την κατάργηση των υφιστάμενων αντικειμενικών αξιών και την αντικατάστασή τους με νέο σύστημα προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων, εντός του 2016. 

«Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στη Δικαιοσύνη», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, συμπληρώνοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε άμεσα», ενώ επιφυλάχθηκε να λάβει και να μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ. Ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών προανήγγειλε αλλαγή του συστήματος προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων από το 2016, με παράλληλη αλλαγή και του ΕΝΦΙΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η αύξηση της φορολογίας δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ανέφερε ως παράδειγμα την υπερφορολόγηση των καπνικών προϊόντων. Πρόσθεσε δε ότι, ακόμη και η αύξηση του ΦΠΑ που έγινε στις νησιωτικές περιοχές, δεν θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Ο φορολογικός μηχανισμός είναι στρεβλός και το κυριότερο δεν φέρνει αποτελέσματα», επεσήμανε και προανήγγειλε τη δημιουργία ενός συμβουλίου Φορολογικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα και φορείς, ώστε να καταγραφεί επίσημα η φορολογική πολιτική.