Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση της μεταρρύθμισης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται το αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία πέραν των μεγαλύτερων δικαιωμάτων ψήφου που θα παρέχει στις αναδυόμενες οικονομίες, ενδεχομένως να βάζει και θέμα λήψης εγγυήσεων για τα δάνεια που παρέχει το Ταμείο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το ενός νέου αμερικανικού νομοσχεδίου δαπανών, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας επί του προϋπολογισμού, περιλαμβάνει την έγκριση ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκρίνουν τη μεταρρύθμιση στο Ταμείο που εκκρεμεί από το 2010.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει σημαντικότερο ρόλο για το κογκρέσο  στην έγκριση έκτακτων δανείων από το ΔΝΤ. Επιπλέον ζητά οι ΗΠΑ να επιδιώξουν την κατάργηση μιας «συστημικής εξαίρεσης» που δημιουργήθηκε το 2010, για να επιτραπεί στο ΔΝΤ να συμμετέχει μαζί με την Ευρώπη στη διάσωση της οικονομίας της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώνει το Κογκρέσο τουλάχιστον επτά ημέρες πριν από οποιαδήποτε ψήφιση στο ΔΝΤ για χορήγηση αυτού που είναι γνωστό ως «έκτακτη πρόσβαση» σε πόρους του Ταμείου πάνω από τα κανονικά πλαφόν.

Το νομοσχέδιο ζητά επίσης έρευνα για το αν το ΔΝΤ θα έπρεπε να απαιτεί εγγυήσεις (collateral) για δάνεια που δίνονται υπό αυτούς τους όρους, αυξάνοντας τις πιθανότητες χώρες όπως η Ελλάδα να αναγκαστούν να εκχωρούν τον έλεγχο υποδομών, όπως λιμάνια ή εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας στο ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια της διάσωσης.

Ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η περίληψη αυτών των προϋποθέσεων, ιδιαίτερα σχετικά με την κίνηση για εξάλειψη της «συστημικής εξαίρεσης» που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, στάθηκε ζωτικής σημασίας για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες του κόμματος τόσο για τις μεταρρυθμίσεις, όσο και για τις πρόσφατες διασώσεις του ΔΝΤ.