current views are: 7

18 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση08:51

Χωρίς παράλληλο για το 1 δισ.: «Take it or leave it»

«Take it or leave it» ήταν για άλλη μία φορά η απάντηση των Ευρωπαίων στην νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει με έναν δούρειο ίππο -το παράλληλο πρόγραμμα- διατάξεις που οι δανειστές δεν έχουν εγκρίνει. 

Δημοσίευση 08:51’

«Take it or leave it» ήταν για άλλη μία φορά η απάντηση των Ευρωπαίων στην νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει με έναν δούρειο ίππο -το παράλληλο πρόγραμμα- διατάξεις που οι δανειστές δεν έχουν εγκρίνει. 

«Take it or leave it» ήταν για άλλη μία φορά η απάντηση των Ευρωπαίων στην νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει με έναν δούρειο ίππο -το παράλληλο πρόγραμμα- διατάξεις που οι δανειστές δεν έχουν εγκρίνει. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που η τρόικα καταλήγει να αντιμετωπίζει με αυτή τη στάση τις μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, αν και αυτή είναι η πρώτη φορά για την δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα.

Η τοποθέτηση του Euroworking Group (EWG) ήταν απλή: «Φτάσατε μέχρι εδώ. Έχετε νομοθετήσει τόσο και τόσα που δεν πιστεύετε και τελικά δεν θα πάρετε το 1 δισ. ευρώ στο παραπέντε ;» Η επιλογή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EWG ήταν σχεδόν μονόδρομος. Τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό. Τον ενημέρωσε και στη συνέχεια επέστρεψε στην συνεδρίαση.

«Θα αποσυρθεί το παράλληλο πρόγραμμα» ανακοίνωσε στους υπόλοιπους εκπροσώπους κι έτσι ολοκληρώθηκε συνεδρίαση. Ακόμη κι έτσι όμως, το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. δεν άναψε απολύτως, αλλά με αστερίσκους. Η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα -μέσα στην ημέρα- να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί. 

Ήταν άλλη μία «σφαλιάρα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε μόλις 10 λεπτά μετά την έναρξη του EWG. Ήταν άλλη μία υπενθύμιση ότι οι Ευρωπαίοι παίζουν καλύτερα το Game Theory από εμάς. Ίσως γιατί απλά κρατούν το μαχαίρι από τη λαβή. Και δεν ανέχονται τέτοιες «ματσαραγκιές». Το έχουν αποδείξει άλλωστε ακυρώνοντας στην πράξη μία σειρά αποφάσεων που δεν ήταν του γούστου τους. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η κατάργηση του 5ευρώ εισιτηρίου στα νοσοκομεία, για την οποία αν επιμείνει η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισοδύναμο. Ισοδύναμο θα πρέπει να εμφανίσει και για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων, ενώ αξίζει κανείς να αναφέρει και τις παρεμβάσεις της τρόικας στο μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και την επιστολή Κοστέλο προς τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη που του έλεγε ότι η χρήση της προσωπικής συνέντευξης στην αξιολόγηση των διευθυντών εκπαίδευσης, πολύ απλά θέτει εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη της πρώτης αξιολόγησης. 

Και είναι να απορεί κανείς: Αν ο κύριος Κοστέλο θεώρησε ότι ο τρόπος επιλογής του προσωπικού στην Παιδεία είναι «dealbreaker» για την πρώτη αξιολόγηση, το παράλληλο πρόγραμμα δεν θα ήταν; Δεν το φαντάστηκε κανένας αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δήλωνε χθες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει του χρόνου «80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% μνημόνιο»; Και μάλιστα όταν η δήλωση αυτή έρχεται να δείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει και πάλι μπαϊράκι, μία μόλις ημέρα μετά την έκφραση δυσφορίας από τους δανειστές για το γεγονός ότι το παράλληλο πρόγραμμα ήταν κάτι που δεν ενέκριναν. Δεν είναι το θέμα να είναι μικρό ή μεγάλο το κόστος. Δεν τους προβλημάτισαν τα 115 εκατομμύρια που κοστίζει, ασχέτως αν η βασική κατηγορία της αντιπολίτευσης ήταν ότι δεν είχε ορθή κοστολόγηση. Απλά δεν το είχαν εγκρίνει. 

Η κυβέρνηση βέβαια έσπευσε να δηλώσει ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρθηκε, αλλά θα επανέλθει μετά τις 7 Ιανουαρίου και δεν θα έχει την μορφή του επείγοντος, αλλά θα ακολουθήσει τις κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Με την κίνηση αυτή βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου απλά απέδειξε ότι η εσπευσμένη κατάθεσή του νομοσχεδίου (που μάλιστα δεν συμπεριελάμβανε το σύνολο του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ό,τι ήταν έτοιμο εκείνη τη στιγμή) ήταν απλά στάχτη στα μάτια των βουλευτών (και της κοινωνίας) και αντίβαρο στην ψηφοφορία των 153 βουλευτών για το υπερεπείγον νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα.

Μένει τώρα να δούμε αν σήμερα θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή των προαπαιτουμένων, ώστε ο ESM να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ.


σχετικα αρθρα