Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης, πέραν των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού, στο προσκήνιο εμφανίζονται πλέον κι άλλοι «μνηστήρες», οι οποίοι επιχειρούν ν΄ αναπτύξουν συνέργειες με όσους έχουν ήδη καταθέσει φακέλους, προκειμένου να μπουν έστω εκ των υστέρων στο «παιχνίδι» (καθώς η διαδικασία έχει κλείσει και νέα σχήματα μπορούν να εισέλθουν σε αυτή μόνο μέσω συνεργασιών με τα ήδη υφιστάμενα). 

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΘ αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ πρόσθεσε ότι τη διαδικασία της πώλησης εκτιμάται ότι θα υποβοηθήσει και η προγραμματισμένη έναρξη διαδικασίας για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ. «Έχει γίνει μια καταρχήν συμφωνία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, στην οποία ανήκει το στρατόπεδο, για να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού. Ως περιοχή, το στρατόπεδο έχει τις απαραίτητες χρήσεις, οπότε δεν χρειάζονται αδειοδοτήσεις κτλ. Ανακοινώσεις θα θέλαμε να γίνουν το αργότερο τον Ιανουάριο, γιατί θα βοηθήσουν και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού» σημείωσε ο επεσήμανε.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης για τον ΟΛΘ, το βασικό που πρέπει να αλλάξει έχει να κάνει με τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες, υπογράμμισε και συνέχισε: 

Σήμερα ισχύει ένα νόθο καθεστώς. Υπάρχει μια ΑΕ, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, που ταυτόχρονα ασκεί και δημόσιες εξουσίες. Κανονικά η ΑΕ ασκεί μόνο τις εμπορικές δραστηριότητες. Για τη δε μορφή της λιμενικής αρχής, που θα αναλάβει τις δημόσιες εξουσίες και τον έλεγχο από πλευράς του δημοσίου, το υπουργείο Ναυτιλίας θα "φέρει" άμεσα σχετικό νομοσχέδιο.

Κατά τα λοιπά, η διαδικασία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν παρουσιάζει τις δυσκολίες που υπήρξαν σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες περιοχές της λιμενικής ζώνης στον Πειραιά, καθώς δεν υπάρχουν «θολά» σημεία. Μοναδική εξαίρεση είναι η πρώτη προβλήτα του λιμανιού, που δεν μπορεί να αλλάξει χρήση και χαρακτήρα (σ.σ. πρόκειται για προβλήτα που έχει αποδοθεί προς χρήση από τους πολίτες). Το εμβληματικό διατηρητέο κτήριο του πρώην επιβατικού σταθμού θα παραχωρηθεί μαζί με το λιμάνι και αναμένεται να λειτουργήσει ως πολυχώρος για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση του Ταμείου είναι το ετήσιο αντάλλαγμα του 2% επί του κύκλου εργασιών του λιμένος, που εισπράττει το δημόσιο, να αυξηθεί στο 3,5% και «να πηγαίνει στους δήμους, που δέχονται την όχληση και δεν είναι δυνατόν να μην αποζημιώνονται γι' αυτή». Υπενθυμίζεται ότι το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ προβλέπεται να πωληθεί σε δύο φάσεις: αρχικά το 51% και στη συνέχεια, σε βάθος πενταετίας, το υπόλοιπο 16% των μετοχών. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει τα εξής σχήματα και εταιρείες: APM Terminals B.V (μέλος του Maersk Group), Deutsche Invest Equity Partners (επενδυτική εταιρεία), Duferco Particiption Holding SA με έδρα την Ελβετία (βραζιλιάνικη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο μετάλλων), International Container Terminal Services με έδρα στις Φιλιππίνες, Mitsui & Co (ιαπωνικός όμιλος), P&O Steam Navigation Company (μετέχει η Dubai Ports), Russian Railways JSC σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Υilport Holding (θυγατρική του τουρκικού ομίλου Yildirim Group).