current views are: 10

19 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:52

Αποκλείει «κούρεμα» του χρέους ο Ρέγκλινγκ, αλλά όχι το Grexit

Οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όμως το Ταμείο «δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό ως δανειστής», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δημοσίευση 12:52’

Οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όμως το Ταμείο «δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό ως δανειστής», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όμως το Ταμείο «δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό ως δανειστής», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στην γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει ότι είναι «πεπεισμένος» ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως αφήνει να εννοηθεί ότι ο ρόλος του δεν χρειάζεται να είναι χρηματοδοτικός, αλλά συμβουλευτικός, όπως δηλαδή ισχύει αυτή τη στιγμή.

«Ο ESM θα μπορούσε εύκολα να καλύψει το 10% του προγράμματος που, παραδείγματος χάριν, το ΔΝΤ προσφέρει τώρα στην περίπτωση της Κύπρου, όμως μπορούμε να συνεχίσουμε να ωφελούμαστε από την οικονομική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη του στην παρακολούθηση του προγράμματος», σχολίασε.

Τη στιγμή που το Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση για νέο δανεισμό την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά πως δεν τίθεται ενδεχόμενο «κουρέματος» – το οποίο χαρακτηρίζει «αδύνατο για νομικούς λόγους». Επαναβεβαιώνει ότι οι διαθέσιμες λύσεις είναι η επιμήκυνση των δανείων στήριξης, η αναβολή των αποπληρωμών και «δυνητικά» η μετάθεση της καταβολής ορισμένων τόκων. «Το πώς ακριβώς θα συνδυαστούν αυτά εν τέλει επαφίεται στο Eurogroup», συμπληρώνει.

Σε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει μάλιστα ότι αν η Ελλάδα «χρησιμοποιήσει το χρόνο του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης κόστους» για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις τότε τόσο η χώρα μας, όσο και οι δανειστές θα βγουν «κερδισμένοι».

Ο επικεφαλής του ESM αποφεύγει πάντως να επιπλήξει την Αθήνα για καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων – με δεδομένο ότι η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο – λέγοντας πως η παρούσα ελληνική κυβέρνηση «είναι τώρα διατεθειμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις».

«Στην Ελλάδα τα πράγματα κάποιες φορές κολλάνε. Αυτό δεν πρέπει πάντως να το εξισώνουμε με απροθυμία για μεταρρυθμίσεις», αναφέρει, αποδίδοντας πολλές καθυστερήσεις «στην αδυναμία» του ελληνικού συστήματος διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ρέγκλινγκ αρνήθηκε για μία ακόμα φορά να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναβίωσης του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εάν σταματήσει τη τήρηση της συμφωνίας και η υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηρεί τη συμφωνία αυτή τη στιγμή, αυτή την εβδομάδα όλες οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για το τρέχον έτος πέρασαν το κοινοβούλιο. Αλλά φυσικά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό θα ισχύει πάντα», δήλωσε.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει σε όλους ότι το Grexit θα ήταν μακράν η ακριβότερη λύση για όλους, και για τους εταίρους.


σχετικα αρθρα