Μάλλον δεν έπεισε η αντίδραση κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου στην εμφάνιση πληροφοριών ότι οι δανειστές θα έρθουν για την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου με απαίτηση λήψης νέων μέτρων που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 7 δισ.: Η διαρροή δεν απαντούσε στην ουσία, και έστρεφε και πάλι το βάρος του προβλήματος στα «κακά» μίντια. Στην επικοινωνία δηλαδή και όχι στην ουσία. 

«Πριν από δεκαπέντε ημέρες η κυβέρνηση θα έκοβε κατά 40% τις συντάξεις, ενώ δεν μιλούσε ο Τσίπρας με τον Παππά. Στο ενδιάμεσο η ΕΕ έβγαλε τη χώρα από τη Σένγκεν, ενώ, πλέον είναι στα μαχαίρια ο Χουλιαράκης με τον Τσακαλώτο. Σήμερα γράφουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα από 2,4 δισ. έως 7 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα μέσα που παρουσιάζουν το θέμα. Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο». 

Ας τα δούμε λοιπόν ένα ένα:

1.    Δεν έχει φύγει σε καμία περίπτωση από το τραπέζι η πιθανότητα μείωσης των συντάξεων κατά 40%. Ειδικά όταν ο Σάββας Ρομπόλης, γνωστός εργατολόγος -που πάντα υποστηρίζει με νούμερα και στοιχεία τις απόψεις του- δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά των ταμείων είναι 16,3 δισ. και αρκούν για την καταβολή συντάξεων 6,5 μηνών. Όπως μάλιστα έλεγε σήμερα σε πρωινή εκπομπή αν δεν βρεθούν νέοι πόροι, οι συντάξεις θα μειώνονται κάθε χρόνο. Και ο Σάββας Ρομπόλης είναι σύμβουλος του Μαξίμου. Επίσης ο Αλέξης Μητρόπουλος (που μπορεί πλέον να βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά σίγουρα γνωρίζει το ασφαλιστικό) εμμέσως προέβλεψε την ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει εφόσον οι δανειστές στην ουσία δεν αποδέχονται την ορθότητα του προϋπολογισμού που έχει ήδη κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή. 

2.    Η Ελλάδα σχεδόν έφτασε να βγει από τη Σένγκεν και αυτό δεν ήταν μιντιακή εφεύρεση. Όπως η Ελλάδα σχεδόν έφτασε να βγει από το ευρώ. Μάλιστα οι επιλογές μας ήταν δύο και τις αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον γνωστό δημοσιογράφο Paul Mason. «Grexit ή Grexit με μνημόνιο».
Είναι χαρακτηριστικό -όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών- ότι η διαπραγματευτική στρατηγική στην οποία στηρίχτηκε η κυβέρνηση κατά την υπουργεία του γνωστού «δραπέτη της Αίγινας» ήταν απλά λάθος. Και αυτό διότι φοβερίζαμε την Ευρώπη -μέσα από τα χείλια ενός ανθρώπου τον οποίον μισούσαν οι Ευρωπαίοι- ότι θα φύγουμε από την ευρωζώνη, όταν η Γερμανία και οι δορυφόροι της ήθελαν ακριβώς αυτό. Και ακόμη το θέλουν. Κι αν εξακολουθούν να θέλουν να βγούμε από το ευρώ (ο Σόιμπλε ποτέ δεν εγκατέλειψε το σχέδιό του για προσωρινή αποβολή μας) γιατί να μην θέλουν να βγούμε από τη Σένγκεν σαν ένα πρώτο βήμα; Για το Μαξίμου όμως και αυτό είναι μιντιακό εφεύρημα. 

3.    Επιεικώς είναι αστείο να επικαλείται το Μαξίμου ως επιχείρημα μείωσης της αξιοπιστίας των μίντια την έχθρα Τσακαλώτου - Χουλιαράκη εμφανίζοντάς την και αυτή ως δημιούργημα της φαντασίας των δημοσιογράφων. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να καλύπτει το Οικονομικό ρεπορτάζ και να μην γνωρίζει ότι οι δύο άνδρες δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. 

4.    Η πρόταση «είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο» απλώς δεν απαντά στην ουσία. Στέλνει τη μπάλα στην κερκίδα. Συνήθως όμως οι οπαδοί τη μπάλα την ξαναστέλνουν στον αγωνιστικό χώρο. Και οι δανειστές θα επανέλθουν κατά τις 18 Ιανουαρίου και αναμένεται να πιάσουν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό εκεί που άφησαν τη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα. Δηλαδή θα πουν: «Αυτό εμείς δεν το εγκρίναμε, δεν συμφωνούμε με τα ευρήματά του προϋπολογισμού. Η πορεία του ΑΕΠ δεν θα είναι μηδέν, αλλά -0,5%, τα έσοδα από ΦΠΑ και ηλεκτρονικό τζόγο είναι υπερτιμημένα και ως εκ τούτου θέλουμε νέο προϋπολογισμό και νέα μέτρα. Σε αυτό βάλτε και το γεγονός ότι το κουαρτέτο αποφάσισε να μην αφήσει το ασφαλιστικό στην τύχη του να το συζητήσει όταν θα είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά και κατόπιν κοινωνικού διαλόγου στην ΟΚΕ, αποφάσισε όμως, πρώτα να συμφωνήσουν οι δανειστές για τις προθέσεις της κυβέρνησης και μετά ας γίνει όση συζήτηση θέλουμε. Ό,τι και να συζητήσουμε πάντως, αυτό που θέλουν οι δανειστές θα γίνει. 

Υ.Γ. Αντίο Σταμάτη