Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Morgan Stanley η διαδικασία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για το πλειοψηφικό ποσοστό του ΟΛΠ (61%).

Ενδιαφέρον είχαν επιδείξει η κινεζική Cosco, η δανική APM Terminals και την ICTS από τις Φιλιππίνες. Το ΤΑΙΠΕΔ με σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικές προσφορές των διεκδικητών του λιμανιού του Πειραιά θα αποσφραγιστούν παρουσία των παρατηρητών και των συμβούλων της συγκεκριμένης επένδυσης και η οποία, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνεται στο πακέτο των 9 αποκρατικοποιήσεων, που θα πρέπει να τρέξουν άμεσα και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης η Morgan Stanley που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να μεταβιβάσει στο Ταμείο τις τεχνικές προσφορές που αφορούν τις επενδύσεις στο λιμάνι.

Όταν θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2016 από το ΤΑΙΠΕΔ ο νέος υποψήφιος ιδιοκτήτης του ΟΛΠ, το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει από το συγκεκριμένο επενδυτή νέα βελτιωμένη προσφορά.

Αρχικά θα διατεθεί το 51% των μετοχών του Οργανισμού και στη συνέχεια το υπόλοιπο 16% σε ορίζοντα πενταετίας, ανάλογα τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν στο λιμάνι.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα έως το Μάρτιο στη δημιουργία αρχής Λιμένος, όπου θα μεταφερθούν όλες οι κρατικές διοικητικές ιδιότητες του ΟΛΠ, ενώ θα παραμείνει στον νέο μέτοχο το επιχειρησιακό κομμάτι για το λιμάνι.