Στο υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκε το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής για την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών, τις οποίες είχε αποκαλύψει το newpost, με όλες τις αλλαγές σε τετραγωνικά και τιμές ζώνης. 

Η εισήγηση προβλέπει μειώεις  από 5% έως 20% και προτείνει είναι να χωριστεί το λεκανοπέδιο Αττικής σε οκτώ ζώνες, στις οποίες θα καθορίζεται διαφορετικό ποσοστό μείωσης, ανάλογα με τις  ακριβές και πιο φθηνές περιοχές.  

Η τελική εισήγηση του πορίσματος είναι να υπάρξει μια μείωση 20% μεσοσταθμικά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. 

Στις φθηνές περιοχές, ωστόσο, προβλέπεται η μικρότερη μείωση, που ανέρχεται σε 5%, ενώ στις ακριβότερες περιοχές η μείωση ανεβαίνει σπο 20%, καθώς  εκεί  η απόκλιση μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έχει διευρυνθεί περισσότερο υπέρ των τελευταίων τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά.

Για παράδειγμα για διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Αιγάλεω με τιμή σήμερα στα 76.500 ευρώ, η νέα αξία θα είναι λίγο πάνω από 72.000 ευρώ. 

Στη μεσαία ζώνη για διαμέρισμα 150 τ.μ στον Χολαργό, η αξία σήμερα είναι 330.000 ευρώ, ενώ με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα αγγίζει τις  280.000 - 260.000 ευρώ. 

Στην ακριβή ζώνη οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν κατά 10%. Συγκεκριμένα, για διαμέρισμα 160 τ.μ. στη Γλυφάδα η αξία σήμερα είναι 746.000 ευρώ ενώ με τιες νέες αξίες θα κατέβει στις 662.000 ευρώ. 

Κρίσιμο είναι πώς θα διαμορφωθεί πάντως ο νέος φόρος ακινήτων, από τον οποίο θα πρέπει να συγκεντρωθούν έσοδα πάνω από 2,6 δισ. ευρώ για το 2016.

Τις τελικές αποφάσεις για τη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα λάβει εντός του 2016 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα γίνει εντός του 2016 και ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος θα υπολογισθεί σε μια πιο αξιόπιστη βάση τιμών που θα προσεγγίζει τις αγοραίες τιμές των ακινήτων. 

Η μείωση των τιμών των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα σημαίνει και μειώσεις των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές.