current views are: 12

23 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση08:58

Νέες αντικειμενικές αξίες «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες

Έπρεπε το ΣτΕ να τρίξει για δεύτερη φορά τα δόντια στην κυβέρνηση ώστε να υπάρξει κάποια κινητικότητα στο θέμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. 

Δημοσίευση 08:58’

Έπρεπε το ΣτΕ να τρίξει για δεύτερη φορά τα δόντια στην κυβέρνηση ώστε να υπάρξει κάποια κινητικότητα στο θέμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. 

Έπρεπε το ΣτΕ να τρίξει για δεύτερη φορά τα δόντια στην κυβέρνηση ώστε να υπάρξει κάποια κινητικότητα στο θέμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Έτσι χθες δόθηκε στη δημοσιότητα από την αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, η εισήγηση που χωρίζει την Αθήνα σε 8 ζώνες ανάλογα την αξία των ακινήτων και ορίζει μειώσεις που αρχίζουν από το 5% και φτάνουν μέχρι και το 30%, μεσοσταθμικά όμως μέχρι το 20%. Οι μόνες αντικειμενικές αξίες που δεν θα αλλάξουν θα αφορούν στα ακίνητα με τιμή τετραγωνικού τα 600 ευρώ. 

Αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση αυτή, σίγουρα κάποιοι θα δουν την αξία του ακινήτου τους να πλησιάζει (αλλά όχι και να φτάνει) την αγοραία αξία, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις σε διάφορα τέλη και φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα και υπολογίζονται με τις αντικειμενικές. Θα αλλάξουν επίσης και οι συμβολαιογραφικές και δικηγορικές αμοιβές, το σημαντικότερο όμως κόστος των ακινήτων -ο ΕΝΦΙΑ– θα παραμείνει ίδιος. Όχι ότι δεν θα υπάρξουν και κάποιοι που θα ευνοηθούν από την «αναμπουμπούλα», όμως σε γενικές γραμμές το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αλλάξει ριζικά τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να πετύχει τα 2,65 δισ. που παραμένουν ο στόχος για του χρόνου. 

Τι κι αν ο Τρύφων Αλεξιάδης έχει δηλώσει ότι το σύστημα των αντικειμενικών έχει ξεπεραστεί και θα πρέπει να αλλάξει; Τι κι αν ο ΕΝΦΙΑ μετονομαστεί σε κάτι άλλο που θα θυμίζει ΦΜΑΠ; Τι κι αν πέσουν οι αντικειμενικές, ο ΕΝΦΙΑ (ή όπως ονομαστεί) θα αλλάξει κατά τέτοιο τρόπο ώστε όπου σημειωθούν μεγάλες μειώσεις στις τιμές, να αυξηθούν οι συντελεστές. Το «σταυρόλεξο» αυτά σίγουρα είναι για δυνατούς λύτες και στο Υπουργείο ακόμη δεν έχουν καταφέρει να βρουν την απάντηση, σε κάθε περίπτωση ο γενικότερος κανόνας θα ορίζει ότι όσο περισσότερη αντικειμενική αξία έχασε ένα ακίνητο, τόσο μεγαλύτερο συντελεστή θα αποκτήσει ώστε να αναλάβει μεγαλύτερο φορολογικό βάρος ο ιδιοκτήτης του. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και επιβάρυνση των υψηλών, αν και ο σχεδιασμός είναι ακόμη σε εμβρυικό επίπεδο. 

Εκταμιεύτηκε η δόση 

Το έταιρο θέμα που μονοπώλησε ήταν η εκταμίευση του ενός δισ. από τον ESM, την τρίτη και τελευταία εκταμίευση για την αρχική δόση του δανείου των 16 δισ. που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή ο ESM έχει κατευθύνει προς τις ελληνικές τράπεζες 5,4 δισ. για να χρησιμοποιηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση, ανεβάζοντας έτσι την συνολική στήριξη του μηχανισμού προς την Ελλάδα, στα 21,4 δισ. ευρώ. 

Μετά την εκταμίευση ο κύριος Ρέγκλινγκ -ο επικεφαλής του ESM- δήλωσε:

«Ελπίζω πως η καλή μας συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας θα συνεχιστεί, έτσι ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο ένα επιτυχημένο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν και το Eurogroup». 

Και φυσικά ο κύριος Ρεγκλινγκ δεν ξέχασε να μας υπενθυμίσει πόσο στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. «Μερικά από τα μέτρα αφορούν την τόνωση του ανταγωνισμού στην ενέργεια -που αναμένεται να ρίξει τις τιμές- καθώς και ένα νέο νόμο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα» συμπλήρωσε ο κύριος Ρέγκλινγκ υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πλέον από τους Ευρωπαίους η πιο αποδοτική κυβέρνηση κάνοντας το τρίτο μνημόνιο να λειτουργήσει καλύτερα από τα άλλα δύο. 

Πάντως μέσα στις επόμενες ημέρες (αλλά και κατά το διάστημα των γιορτών) η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων (μνημονιακών και μη) προκειμένου να συζητηθούν από τις 7 Ιανουαρίου που θα αρχίσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Τα νομοσχέδια που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορούν:

  •          Στο νέο αναπτυξιακό πλαίσιο.
  •          Στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.
  •          Στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
  •          Στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  •          Και φυσικά στο “παράλληλο πρόγραμμα” το οποίο η κυβέρνηση (έστω και με πληγωμένη περηφάνια) θα το ξαναφέρει στη Βουλή, αυτή τη φορά με την κανονική διαδικασία και όχι με του επείγοντος, και φυσικά με πλήρη κοστολόγηση.

σχετικα αρθρα