current views are: 7

23 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:23

Παράταση 25 ημερών για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη

Παράταση 25 ημερών δόθηκε με σημερινή εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη.

 

Δημοσίευση 10:23’

Παράταση 25 ημερών δόθηκε με σημερινή εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη.

 

Παράταση 25 ημερών δόθηκε με σημερινή εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη.

Κανονικά η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2015.

Με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή έδωσε σήμερα έμμεση παράταση σε όσους επιθυμούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στα ειρηνοδικεία της χώρας για τον Νόμο Κατσέλη και πέρα της 31ης Δεκεμβρίου 2015 αφού έχουν παρατηρηθεί κατά κόρον περιστατικά τραπεζών που δεν χορηγούν τις απαραίτητες βεβαιώσεις στους ενδιαφερόμενους. 

Η έμμεση παράταση προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι να προτρέξουν έως τέλος του χρόνου να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους και ας είναι ελλιπής ο φάκελος τους λόγω της μη συμμόρφωσης των τραπεζών παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια, προβλέπεται συνολικά χρονικό διάστημα έως και 47 ημέρες από την κατάθεση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο για τον έλεγχο και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, διάστημα το οποίο είναι επαρκές για την προσκόμιση κάθε ελλείποντος εγγράφου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Οι Γραμματείες των αρμόδιων κατά τόπο Ειρηνοδικείων οφείλουν να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις από τους δανειολήπτες και να χορηγούν προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών, παρατεινόμενη μέχρι ένα μήνα προκειμένου να προβεί ο αιτών στις αναγκαίες συμπληρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον ημέρες, αν η Γραμματεία του κατά τόπο αρμόδιου Ειρηνοδικείου αδυνατεί ανυπαίτια να προβεί στον τυπικό έλεγχο αυτής.

Η καθυστέρηση χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3869/2010 (γνωστός ως νόμος Κατσέλη), εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκύπτει από την προσκόμιση αντιγράφου αίτησης των δανειοληπτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την παρέλευση απράκτου της δεκαήμερης προθεσμίας που θέτει ο νόμος στα τελευταία.

Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος κάνει λόγο για κατάθεση, και όχι ολοκλήρωση κατάθεσης, όπου η τελευταία δύναται να ολοκληρωθεί έως συνολικής προθεσμίας σαράντα επτά (47) ημερών.

¨Οπως διευκρινίζει, δε, το υπουργείο Οικονομικών: 
  • Η υποβολή της αίτησης στα Ειρηνοδικεία θα γίνεται κανονικά μέχρι τις 31/12/2015.
  • Η υποβολή των δικαιολογητικών παρατείνεται για 45 ημέρες συν 2 ημέρες για διεκπεραίωση από τα Ειρηνοδικεία.
  • Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι διατάξεις του νόμου 4346/2015.

σχετικα αρθρα