Στις αρχές Ιανουαρίου θα δημοσιοποιηθεί ο καινούργιος αναπτυξιακός νόμος, προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα . Όπως ανέφερε στο Πρακτορείο 104,9 ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης, «αυτό που ενδιαφέρει είναι ο νόμος να διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει καλές στοχεύσεις και να αποφευχθούν οι αστοχίες των προηγούμενων νόμων».

«Παραλάβαμε 6.300 επενδυτικά σχέδια, για τα οποία το κράτος έχει συμβασιοποιημένες οφειλές, δηλαδή εντάχθηκαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και δεν υλοποιήθηκαν ακόμα, αλλά τα οφειλόμενα ποσά είναι πολύ μεγάλα» δήλωσε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που παρέλαβε η νυν ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας,  χαρακτηριζοντάς το θέμα «πολύ σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί». Όπως είπε ο κ. Λαμπριανίδης, είναι πάρα πολλά τα σχέδια και το ποσό που είναι να πάρουν είναι πολύ υψηλό, καθώς έγινε μια υπερδέσμευση και εντάχθηκαν επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχουν χρήματα.

«Σε περίοδο, που δεν υπάρχουν πολλά χρήματα, αναδεικνύονται δυο κρίσιμα ζητήματα, του συντονισμού, έτσι ώστε οι λίγοι πόροι, που διαθέτει μια κοινωνία, να χρησιμοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο και των θεσμικών αλλαγών, που βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα για καλύτερα αποτελέσματα”, εξήγησε ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, σημειώνοντας ότι στους ισχύοντες αναπτυξιακούς νόμους «υπάρχουν λάθος στοχεύσεις, που δεν βοήθησαν να αλλάξει η ελληνική οικονομία και να γίνει πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, πιο βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, για να αυξήσει τις θέσεις εργασίας και την καινοτομικότητα».

Ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να το λύσουμε, γιατί προφανώς θέλουμε να υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια που είναι βιώσιμα και οι επιχειρηματίες θέλουν να προχωρήσουν», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν κάποιος επιχειρηματίας ολοκληρώσει την επένδυση και δεν πληρωθεί, να στραφεί κατά του δημοσίου και να ζητήσει χρήματα, τα οποία το κράτος του υποσχέθηκε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, καθώς κανένα σχέδιο δεν έχει υλοποιηθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων είπε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων, όμως στην Ελλάδα, οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι ενίσχυαν τις επιχειρήσεις μόνο με χρήμα ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι, όπως για παράδειγμα οι φορολογικές απαλλαγές, ή οι εγγυήσεις δανείων.