Για δίμηνο «φωτιά» που περιμένει την κυβέρνηση στις αρχές του 2016  κάνει λόγο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος σημειώνει πως ο κίνδυνος στάσης πληρωμών δεν έχει εκλείψει πλήρως. Χαρακτηρίζει σε αυτό το πλαίσιο ως «κορυφαίο» ρίσκο τις πολιτικές αντιδράσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής. 

Όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο αναλυτής του οίκου Φρανκ Τζιλ, «η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα μαζί με ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016. Εξέλιξη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, επαναφέροντας τον κίνδυνο μίας νέας στάσης πληρωμών.

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνει πως η «αξιολόγηση CCC+ της Ελλάδας αντικατοπτρίζει την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο». 

Αυτό σημαίνει ότι μία στάση πληρωμών, αν και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι λιγότερο πιθανή σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο. Αλλά «εξακολουθεί να αποτελεί μία πιθανότητα», επισημαίνεται.

«Θεωρούμε ότι η συμμόρφωση με τους όρους του φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος, του οποίου η ενδυνάμωση είναι ιδανική ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης» σημειώνεται την έκθεση του οίκου. 

Σε άλλο σημείο της έκθεσης γίνεται αναφορά στην κατάσταση των τραπεζών. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση τη ΕΚΤ, «συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης χρηματοδότησης που υπολογίζεται στα 77,9 δισ. ευρώ (40% του ΑΕΠ), με την οποία χρηματοδοτείται η έκθεση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, είναι επίσης κρίσιμο στοιχείο για τη διασφάλιση ότι οι εγχώριες ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος της κυβέρνησης συνεχίζοντας τη μετακύλιση των εντόκων γραμματίων ύψους 15 δισ. ευρώ (8,5% του ΑΕΠ) που διακρατούν».

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές της Standard & Poor's, η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει να αποφύγει με κάθε κόστος την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο σήμερα μετρά καταθέσεις που φθάνουν το 70% του ΑΕΠ.

Ό οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η κυβέρνηση «θα συμμορφωθεί με τα κριτήρια του προγράμματος προσαρμογής ώστε να αποτραπεί μία νέα στάση πληρωμών, ιδίως εάν δοθεί μία νέα ελάφρυνση του επίσημου χρέους (κάτι που αναμένεται να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής)».

Ιδιαίτερη αναφορά στο σημείο αυτό γίνεται και σε πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ «που ενισχύουν την άποψη ότι εφόσον η Ελλάδα είναι αποτελεσματική στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων τότε και οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στις τακτικές πιστωτικές γραμμές της ΕΚΤ».