Όλα στον αέρα. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και η πολιτική της ενόψει της έναρξης της νέας διαπραγμάτευσης τον Ιανουάριο για την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου. Τελευταίο κρούσμα -που όμως είναι ιδιαιτέρως ενδεικτικό- είναι η νέα σύγκρουση Γεροβασίλη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο σκληρός Γερμανός εγκάλεσε τη χώρα μας για το προσφυγικό και η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε νέα ανακοίνωση που ανέφερε ονομαστικά τον κ. Σόιμπλε τονίζοντας ότι η επίθεση του γίνεται για καθαρά εσωκομματικούς λόγους. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον μήνα που η Όλγα Γεροβασίλη κάνει δηλώσεις με περιεχόμενο τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών. Η προηγούμενη ήταν όταν ο κ. Σόιμπλε ζητούσε να σταματήσει να αμφισβητείται ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ένα θέμα στο οποίο η Γερμανική Βουλή έχει τοποθετηθεί ζητώντας να μην φύγει το Ταμείο από την ενεργή διαπραγμάτευση και επίβλεψη του νέου μνημονίου. 

Δεν είναι όμως μόνο το προσφυγικό στο οποίο ενοχλείται η γερμανική κυβέρνηση. Είναι και το θέμα του χρέους. Και εδώ ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές πολλές φορές ότι το χρέος δεν χρειάζεται να πειραχτεί ακόμη, καθώς οι όποιες δύσκολες πληρωμές είναι μετά το 2020 οπότε και δεν χρειάζεται η Ευρώπη να δείξει βιασύνη στο θέμα αυτό. Όμως επειδή η συζήτηση του χρέους είναι μία συνεχής ελληνική απαίτηση που έχει κάποιους οπαδούς, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει την επιβολή ενός “monitoring” διαρκείας για την πορεία του προϋπολογισμού έτσι ώστε να επιβάλλονται αυτόματα περικοπές στον στην κρατική μηχανή όταν οι ανάγκες για αποπληρωμή του χρέους αυξάνονται υπέρμετρα. 

Για την ώρα πάντως το χρέος παραμένει ένα θέμα ταμπού, το οποίο η Ευρώπη πασιφανώς προσπαθεί να αποφύγει να συζητήσει, αλλά και να αποκαλύψει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό το στενό μαρκάρισμα των ελληνικών προϋπολογισμών προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της αλλαγής των περιόδων χάριτος στην αποπληρωμή των χρεολυσίων αλλά και στην διαμόρφωση των επιτοκίων. 

Έξι μήνες με Capital Controls 

Ακριβώς μισός χρόνος κλείνει σήμερα παρέα με τα Capital Controls και η άρση τους δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, ασχέτως αν κάποιοι μιλούν για απόσυρσή τους κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2016. Και μπορεί μεν η ύπαρξη των κινήσεων κεφαλαίων να κάνει πολύ κακό στην οικονομία (δημιουργούνται στρέβλωση) κάποιοι πάντως χάρηκαν ιδιαίτερα για την εξέλιξη, καθώς ο τομέας των ηλεκτρονικών συναλλαγών είδε την αξία των κινήσεων με «πλαστικό» χρήμα να διπλασιάζεται από το πρώτο κιόλας μήνα μετά την επιβολή των Capital Controls.

Την ίδια στιγμή όμως (όπως τονίζει ο Γ. Στουρνάρας Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος) οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων λειτουργούν περιοριστικά γύρω από τις επιλογές των επενδυτών, μία εξέλιξη η οποία με τη σειρά της θα χτυπήσει και τις ιδιωτικοποιήσεις, ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει στις 18 Ιανουαρίου. Έτσι, φαντάζει ως μονόδρομος η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαλείψει τα Capital Controls το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ή ακόμη και κατά το πρώτο τρίμηνο. Προς αυτή την κατεύθυνση σημειώνεται ως πολύ θετική εξέλιξη η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να επηρεάσει την υπόθεση «εμπιστοσύνη» στις τράπεζες επαναφέροντας τις καταθέσεις. Για την ώρα πάντως αυτό δεν έχει συμβεί στο επίπεδο που θα θέλανε οι τραπεζίτες, οι οποίοι θα ήθελαν να παρατηρήσουν έναν ρυθμό επιστροφής που να προοιωνίσει την επανακατάθεση 20 με 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες μέσα στην επόμενη διετία.