Ισοδύναμα για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις μελετά η κυβέρνηση, με το ποσό που αναζητείται να ανέρχεται σε τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ.

Την ώρα που η τρόικα αντιδρά στο ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση μελετά διάφορες ιδέες, όπως την αύξηση των εισφορών με παράλληλη αύξηση των ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις ή την επιβολή ειδικού τέλους (χαράτσι) στις συναλλαγές, που γίνονται μέσω τραπεζών.

Σύμφωνα με τα «Νέα», αυτός ο φόρος δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις (1 ‰). Αν για παράδειγμα ένας πολίτης πληρώσει έναν λογαριασμό της τάξεως των 300 ευρώ ο φόρος θα είναι 30 λεπτά. Μάλιστα, οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα διευκρινίζουν ότι ο φόρος δεν αφορά τις συναλλαγές των 50, 100 ή 200 ευρώ.

Άλλες πληφορορίες αναφέρουν πως δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, καθώς έτσι θα ακυρωνόταν το μέτρο για το πλαστικό χρήμα. 

Πάντως, παρόλο που δεν αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τους συναλλασσόμενους, στο σύνολο της οικονομίας η επιβολή ενός τέτοιου τέλους θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα που θα κάλυπταν χρηματοδοτικές ανάγκες, χωρίς να κοπούν κύριες συντάξεις.