Ημέρες με καλά και κακά νέα που μοιάζουν κάπως με τον ηλιόλουστο Δεκέμβριο, ο οποίος όμως αναμένεται να μας επιφυλάξει πολύ κρύο για τις τελευταίες ημέρες του. 

Ας δούμε λοιπόν πρώτα τα καλά νέα μιας και ο καιρός παραμένει και σήμερα καλός. 

Capital Controls: Σε πορεία άρσης των περιορισμών κινήσεων κεφαλαίων φαίνεται ότι βρίσκονται οι τράπεζες, κάτι που προέβλεψε χθες μιλώντας στο Mega η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λουκα Κατσέλη. Όπως εξήγησε οι τράπεζες βρίσκονται σε μία τροχιά απογαλακτισμού από τον ακριβό ELA και σύντομα θα επιστρέψουν στην φτηνότερη διατραπεζική αγορά φέρνοντας έτσι χρήματα και στην πραγματική οικονομία. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει στην απόφαση της πλήρους εγκατάλειψης των Capital Controls κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο. 

Κόκκινα Δάνεια: Το δεύτερο καλό νέο που έδωσε η κυρία Κατσέλη έχει να κάνει με τα κόκκινα δάνεια για τα οποία -όπως αποκάλυψε- καμία τράπεζα δεν έχει απευθυνθεί σε κάποιο Destress Fund ώστε να τα πουλήσει. Όπως εξήγησε μάλιστα αυτό που ενδιαφέρει τις τράπεζες δεν είναι να εκπλειστηριάζουν ακίνητα, αλλά να είναι ενήμεροι οι πελάτες τους. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα κακό νέο, καθώς όσοι θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους θα πρέπει να κάνουν μία αίτηση στα Ειρηνοδικεία και στη συνέχεια να την συμπληρώσουν με έγγραφα που τους λείπουν. Μόνο που το βασικότερο έγγραφο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η κατάσταση οφειλών γεγονός που δεν αποκλείεται να μετατρέψει σε απαράδεκτες τις περισσότερες αιτήσεις. 

ΠΝΠ παραμονή Χριστουγέννων: Πρόκειται για αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και πήραν ήδη ΦΕΚ μειώνοντας τα πρόστιμα σε παραβάσεις που σχετίζονται με τον ΦΠΑ. Μόνο που η ίδια ΠΝΠ εμπεριέχει και κακά νέα σχετικά με την διαπραγμάτευση, καθώς για άλλη μία φορά η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί την δύναμη που έχει επιδείξει μέχρι τώρα η τρόικα. Επαναφέρει από το «παράθυρο» διατάξεις που βρίσκονταν στο «Παράλληλο Πρόγραμμα» και αποσύρθηκαν κατ’ απαίτηση της τρόικας. Πρόκειται για παροχές προς ευάλωτες ομάδες, οι οποίες σίγουρα είναι απαραίτητο να προωθηθούν, απ’ την άλλη όμως αναμένεται να προκαλέσουν έντονη σύγκρουση με τους επικεφαλής των δανειστών και ενδεχόμενη νέα ακύρωσή τους. 

Και αφού μπήκαμε στα κακά νέα ας συνεχίσουμε μ’ αυτά. 

Ασφαλιστικό: Πρόκειται για τη «μάχη των μαχών» όπως λένε πολλοί, καθώς επηρεάζει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ήδη η τρόικα το έχει αναγάγει στο σημαντικότερο θέμα της πρώτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει επίσημα στις 18 Ιανουαρίου, ειδικά το Ασφαλιστικό όμως θα ξεκινήσει να συζητείτε από τις 8 Ιανουαρίου, ενώ έχει ήδη ζητηθεί από το Υπουργείο Εργασίας να ποσοτικοποιήσει τις προτάσεις του μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Δηλαδή οι θεσμοί θα έχουν και τρεις ημέρες να μελετήσουν τις προτάσεις και μετά μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα κάνουν στο παρασκήνιο συζητήσεις προετοιμασίας με τα στελέχη της οδού Σταδίου. Το κακό έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πλέον -μέσω στελεχών της όπως ο κύριος Φλαμπουράρης- παραδέχεται ότι θα υπάρξει μείωση επικουρικών συντάξεων. Το ψαλίδι μπορεί να φτάσει το 20%, ή ακόμη και το 45% ανάλογα με ποιον τρόπο θα υπολογιστούν οι αποδοχές των ασφαλισμένων, ενώ για να μην χαθούν χρήματα και από τις κύριες συντάξεις θα πρέπει η τρόικα να αποδεχθεί νέους πόρους για το σύστημα. Ένας τέτοιος πόρος είναι η πιθανή φορολόγηση με 1‰ όλων των τραπεζικών συναλλαγών. 

Ληξιπρόθεσμα: Το επόμενο κακό νέο είναι η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, γεγονός που δείχνει ότι ήδη οι φορολογούμενοι έχουν «ταβανώσει» και πολύ δύσκολα του χρόνου θα καταφέρουν να πληρώσουν το σύνολο των φόρων το οποίο μάλιστα θα είναι αυξημένο και κατά 2,2 δισ. ευρώ. Συνολικά τον μήνα Νοέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,45 δισ. εκτοξεύοντας τις οφειλές από την αρχή του έτους στα 11,8 δισ. και το σύνολο όλων των οφειλών στα 83,63 δισ.. Την ίδια στιγμή όμως φαίνεται ότι το κυνήγι εκείνων που χρωστούν φέρνει αποτελέσματα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να είναι πολύ κοντά στους στόχους είσπραξης, τόσο από τα νέα ληξιπρόθεσμα όσο και από τα παλιά. Στα μεν τελευταία έχουν εισπραχθεί 1,55 δισ. με στόχο το 1,7, ενώ από τα νέα χρέη έχει εισπραχθεί το 25,3% των χρεών που θεωρούνται εισπράξημα ενώ ο στόχος ήταν το 25%.