Η ρωσική κυβέρνηση θα δαπανήσει 20 δισ. ρούβλια, ήτοι 275 εκατ. δολάρια, για τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας το πρώτο εξάμηνο του 2016, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24, ο Μαντούροφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρατείνει τα μέτρα που ήδη εφαρμόζει καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων επλήγησαν από τη σημαντική πτώση του ρωσικού νομίσματος και την οικονομική επιβράδυνση λόγω των αδύναμων τιμών πετρελαίου και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση σε σχέση με την Ουκρανία.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν εκπτώσεις σε όσους αγοράζουν αυτοκίνητο μέσω ανταλλαγής των παλαιών οχημάτων τους, τη δυνατότητα απόσυρσης οχημάτων καθώς και επιδοτήσεις για την αγορά και το leasing αυτοκινήτων.

"Από τον πρωθυπουργό έχει ληφθεί η απόφαση να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης της ζήτησης και την επόμενη χρονιά...Μέχρι στιγμής, η απόφαση έχει ληφθεί για το πρώτο εξάμηνο για περίπου 20 δισεκ. ρούβλια", δήλωσε ο Μαντούροφ.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων κατέγραψαν τον Νοέμβριο πτώση 42,7% σε ετήσια βάση – η μεγαλύτερη μείωσή τους για φέτος – σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Ρωσία είναι η Avtovaz, που ελέγχεται από την Renault-Nissan. Ακολουθούν οι Hyundai, Renault, KIA, Toyota, Volkswagen, Nissan και άλλες ξένες εταιρίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν εργοστάσια παραγωγής ή γραμμές συναρμολόγησης στη Ρωσία.