Ουρές από το πρωί για μια ακόμα ημέρα σε ειρηνοδικεία από πολίτες που προσπαθούν έστω και τελευταία στιγμή να υπαχθούν στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη και να σώσουν τα σπίτια τους, μη γνωρίζοντας τι τους περιμένει από το νέο έτος. Τα νέα κριτήρια για την προστασία είναι πολύ αυστηρά και περιορίζονται σε μικρό αριθμό δανειοληπτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί με τα μεγάλα καταναλωτικά δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, ενώ από τις 15 Φεβρουαρίου ανοίγει η πόρτα για πώληση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων ΜμΕ, σε ξένα funds.

Η προθεσμία για υπαγωγή στο προηγούμενο καθεστώς λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και έτσι όσοι δανειολήπτες δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τα έγγραφά τους, σπεύδουν τις τελευταίες μέρες να το κάνουν.

Με το νέο έτος θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για τους αιτούντες ενώ το «μαξιλαράκι» της προστασίας της πρώτης κατοικίας για μια τετραμελή οικογένεια από τις 450.000 ευρώ αντικειμενική αξία πέφτει στις 220.000 ευρώ.

Το ΥΠΟΙΚ έδωσε προθεσμία 47 ημερών στους δανειολήπτες, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2016, να προσκομίσουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και είναι 17 συνολικά. Αν συνυπολογίσει κανείς και τη διαδικασία του να τα συλλέξει κάποιος η ταλαιπωρία είναι μεγάλη για αρκετούς. Εξάλλου είναι γνωστές δεκάδες καταγγελίες σε βάρος τραπεζών για καθυστερήσεις στην έκδοση δικαιολογητικών, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενημερωθεί για καθυστέρηση καταβολής της δανειακής δόσης περίπου 500.000 πολίτες και άλλοι τόσοι αναμένεται να λάβουν σχετικά ραβασάκια τις επόμενες ημέρες από τις τράπεζες προκειμένου να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Σε πρώτη φάση τα ειδοποιητήρια αφορούν όσους έχουν δόσεις σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ενώ τηλεφωνικά ή με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ενημερώνονται και όσοι καθυστερούν ακόμα και λίγες μέρες.