current views are: 9

29 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση15:55

Επιβεβαιώνει ο Σταθάκης σκέψεις για «χαράτσι» στις τραπεζικές συναλλαγές

Τα σενάρια περί επιβολής φόρου για τις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από τα 1.000 ευρώ ως αντιστάθμισμα για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις επιβεβαίωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Δημοσίευση 15:55’

Τα σενάρια περί επιβολής φόρου για τις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από τα 1.000 ευρώ ως αντιστάθμισμα για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις επιβεβαίωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Τα σενάρια περί επιβολής φόρου για τις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από τα 1.000 ευρώ ως αντιστάθμισμα για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις επιβεβαίωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης

«Εμείς προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή φόρου επί συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω», τόνισε χαρακτηριστικά και  συνέχισε: 

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει κάποιος τέτοιος φόρος. Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, αρκεί να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής: Εάν γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Νέων» αυτός ο φόρος δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις (1 ‰). Αν για παράδειγμα ένας πολίτης πληρώσει έναν λογαριασμό της τάξεως των 300 ευρώ ο φόρος θα είναι 30 λεπτά. Μάλιστα, οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα διευκρινίζουν ότι ο φόρος δεν αφορά τις συναλλαγές των 50, 100 ή 200 ευρώ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, καθώς έτσι θα ακυρωνόταν το μέτρο για το πλαστικό χρήμα. 

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι πριν από τις 15 Φεβρουαρίου θα περάσει νέος νόμος, ο οποίος θα εξαιρεί την πώληση τριών κατηγοριών δανείων σε ξένους επενδυτές.  «Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια. Η συμφωνία λέει ότι το σύστημα γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες δανείων εφαρμογής θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης. 

Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα από τους δανειστές για την λήψη επιπλέον μέτρων το 2016.


σχετικα αρθρα