Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπολύει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σχετικά με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του μήνα Νοεμβρίου. 

Ο κ. Αλεξιάδης τονίζει πως «είναι σαφής η αγωνία της ΝΔ να βρει αντιπολιτευτικά επιχειρήματα, αλλά πρέπει να επιλέξει επιτέλους, εάν το κυβερνητικό παρελθόν της είναι ο πολιτικός παράδεισος στον οποίο πρέπει να επιστρέψουμε ή το πολιτικό πρότυπο, για το οποίο ο λαός εκφράστηκε πρόσφατα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραθέτει πίνακα με την πορεία των ληξιπρόθεσμων για τα έτη 2013, 2014 και 2015. 

Στη συνέχεια τονίζει ότι «τα πραγματικά δεδομένα» έχουν ως εξής:  

  • Η σύγκριση του 11μήνου (Ιανουάριος- Νοέμβριος) του 2013 με το αντίστοιχο 11μηνο του 2014 (περίοδος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας), αποδεικνύει ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ! Η συγκεκριμένη περίοδος αντικατοπτρίζει το «success story» της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο τόσο πολύ βαυκαλιζόταν εκείνη την εποχή, με τη θερμή υποστήριξη, μέσω της υπερπροβολής του, από την ίδια μερίδα των ΜΜΕ που σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση για «υπέρογκη αύξηση» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. 
  • Στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2015, η μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μειώθηκε, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, κατά 76,3 εκατ. ευρώ! Σε μια εποχή δύσκολη, με πρωτοφανή οικονομικά δεδομένα, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση στη μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά είχαμε (αθροιστική) μείωση σε σχέση με το 2014.
  • Η αύξηση κατά 1.408.226.842 ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τον Νοέμβριο 2015, οφείλεται (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών) σε ληξιπρόθεσμες οφειλές δύο ΑΦΜ των οποίων βεβαιώθηκαν οι οφειλές. Το πρώτο ΑΦΜ αντιστοιχεί σε οφειλέτη της κατηγορίας «Δημοσίων – Δημοτικών Επιχειρήσεων» και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 790.000.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο ΑΦΜ αντιστοιχεί σε οφειλέτη της κατηγορίας «Πτωχών» και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 580.000.000 ευρώ.

«Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία τα οποία και επικαλείται, για να υποστηρίξει τις ανακρίβειες τις οποίες αναφέρει στην ανακοίνωσή της και να μας ενημερώσει για την προέλευσή τους, καθώς όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν ουδεμία σχέση με τα επίσημα στοιχεία που εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Είναι καιρός να καταλάβει η Νέα Δημοκρατία και αυτοί που προσπαθούν να στηρίξουν τα επιχειρήματά της. Άλλο πράγμα τα αριθμητικά δεδομένα και άλλο η προπαγάνδα τους, που ευτελίστηκε πλέον σε κακόγουστο παραμύθι» καταλήγει ο κ. Αλεξιάδης.