Απαισιόδοξες οι προοπτικές για το πετρέλαιο το 2016

Απαισιόδοξες οι προοπτικές για το πετρέλαιο το 2016

Σημαντικές απώλειες αναμένεται να καταγράψουν οι τιμές του πετρελαίου και το 2016, παρόλο που τις τελευταίες ώρες συναλλαγών του 2015, καθώς η προσφορά ρεκόρ από τον ΟΠΕΚ δημιουργεί έναν άνευ προηγουμένου κορεσμό στην παγκόσμια αγορά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού, γνωστού και ως West Texas Intermediate (WTI), κατέγραφαν άνοδο 11 σεντς στα 36,71 δολάρια το βαρέλι στις 11:36 ώρα Ελλάδας, με το πετρέλαιο μπρεντ να ενισχύεται κατά 20 σεντς στα 36,66 δολάρια.

Την Τετάρτη, οι τιμές υποχώρησαν κατά 3% καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης.

Οι άμεσες προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου παραμένουν απαισιόδοξες. Η Goldman Sachs έχει πει ότι ίσως χρειαστεί οι τιμές να υποχωρήσουν έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να εξισορροπήσει η αγορά. Η Morgan Stanley, στις προβλέψεις της για την επόμενη χρονιά, εκτίμησε ότι «αυξάνονται οι αντιξοότητες για το πετρέλαιο το 2016».

Οι αναλυτές αναμένουν να εισρεύσουν στις παγκόσμιες αγορές και κάποιες ποσότητες αμερικανικού πετρελαίου, μετά την απρόσμενη άρση τον Δεκέμβριο της απαγόρευσης για τις εξαγωγές αμερικανικού αργού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η παραγωγή του αργού ξεπερνά τη ζήτηση κατά περίπου μισό εκατ. έως και 2 εκατ. βαρέλια κάθε μέρα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο