Ένα πλήρες ημερολόγιο μπορεί να γεμίσει κανείς με τις υποχρεώσεις που θα κληθούμε να πληρώσουμε το 2016, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να «απλώσει» και στους 12 μήνες τις καταβολές, με την ελπίδα να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχοντας ως δεδομένο ότι οι φόροι που θα κληθούμε να πληρώσουμε τη χρονιά που αρχίζει είναι 2,2 δισ. περισσότεροι από το 2015.

Αν λοιπόν τα καταφέρει το υπουργείο, σχεδόν κάθε μήνα (11 στους 12) θα πρέπει να καταβάλουμε και ένα φόρο, με το πρώτο εξάμηνο να είναι ελαφρύτερο από το δεύτερο: Συνολικά, τους πρώτους έξι μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις θα φτάσουν στα 19,4 δισ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο στα 26,1 δισ. ευρώ.

Για να έχετε λοιπόν την συνολική εικόνα το καλαντάρι των φόρων του 2016 έχει ως εξής:

Ιανουάριος

Καταβολή της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 550 εκατομμυρίων.

Ταυτόχρονα είναι πιθανή η ψήφιση της διάταξης για την αναδρομική αύξηση των φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια για το 2015. Οι νέοι συντελεστές θα είναι: 15% (από 11%) εφόσον τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ και 35% (από 33%) εφόσον είναι πάνω από αυτό το όριο.

Επιπλέον -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- μέχρι τα μέσα του μήνα αναμένεται να καταθέτει στη Βουλή και η πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος η οποία θα επιβαρύνει και εκείνη το εισόδημα των φορολογουμένων που λαμβάνουν συντάξεις. Σύμφωνα με το μνημόνιο μέσα το 2016 θα πρέπει να εξοικονομηθεί το 1 δισ. από το 1,8 που θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση από το ασφαλιστικό. Επιπλέον θα πρέπει να βρεθεί και 1 δισ. ακόμη, το οποίο θα προέλθει από την περικοπή των επιδομάτων και των διαφόρων παροχών.

Φεβρουάριος:

Καταβολή της 5ης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) να ανοίξει στην ώρα της η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μία διαδικασία που -αν όλα πάνε καλά- θα πρέπει να λήξει τον Απρίλιο.

Σε αυτό το μήνα η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις νέες κλίμακες της φορολογίας εισοδήματος που αναμένεται να είναι δύο. Μία για εκείνους που κερδίζουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους από μισθωτές υπηρεσίες και μία για εκείνους που εισπράττουν το 50% του εισοδήματος παρέχοντας υπηρεσίες. Στην πρώτη περίπτωση οι μισθωτοί θα έχουν αφορολόγητο, που όμως για να αποδοθεί θα πρέπει να συγκεντρώσουν με ηλεκτρονικά μέσα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) ένα ποσοστό του εισοδήματός τους. Πέρυσι αυτό το ποσοστό ήταν 10%, δεν αποκλείεται όμως να διπλασιαστεί. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι αρχικές σκέψεις είναι να μην υπάρξει αφορολόγητο, αν και έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις για θέσπιση ενός πολύ χαμηλού ορίου.

Μάιος

Καταβολή της 1ης δόση του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς, του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος.

Μέσα στο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων για το 2016 όποια κι αν είναι η ονομασία του. Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ασχέτως με το πότε θα επισημοποιηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό διότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβάλει αναδρομικότητα από τον Μάιο του 2015. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος ήδη από τον σχεδιασμό του θα πρέπει να υπολογίζει τις απώλειες που θα προκαλέσουν οι χαμηλότερες αντικειμενικές που μεσοσταθμικά θα είναι μειωμένες κατά 20% έως 25%.

Οι απώλειες αυτές υπολογίζονται σε 500 εκατομμύρια, ενώ επιπλέον 600 εκατομμύρια ενδέχεται να «χαθούν» αν ο νέος φόρος έχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση από  το 1,1 δισ. θα πέσει πάνω στα μεσαία, αλλά και τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ιούνιος

Καταβολή της 1ης δόσης του φόρου ακινήτων.

Αυτόν τον μήνα, θα καταργηθεί και ο μειωνένος ΦΠΑ στα νησιά που δεν είναι τόσο αναπτυγμένα τουριστικά και εξαιρέθηκαν από την μείωση που αποφασίστηκε την πρώτη Οκτωβρίου 2015. Τα απομακρυσμένα νησιά πάντως θα συνεχίσουν να έχουν καθεστώς υπερμειωμένου ΦΠΑ.

Από τον επόμενο μήνα θα παρατηρήσετε ότι μέχρι το τέλος του 2016 υπάρχουν μήνες με διπλές πληρωμές (πρώτος ο Ιούλιος) γεγονός που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους με 7 δισ. παραπάνω απ’ ότι θα έχουν πληρώσει το πρώτο εξάμηνο. Γι αυτό και το Υπουργείο θέλει να κάνει μία προσπάθεια η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων να είναι το Μάιο ώστε να χωριστεί σε επτά δόσεις αντί για έξι. Επιπλέον θα γίνει προσπάθεια να χωριστεί και ο φόρος εισοδήματος σε τέσσερις δίμηνες δόσεις αντί για τρεις.

Ιούλιος

Καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος και της 2ης δόσης του φόρου ακινήτων.

Αύγουστος

Καταβολή της 3ης δόσης φόρου ακινήτων

Σεπτέμβριος

Καταβολή της 3ης δόσης φόρου εισοδήματος και της 4ης δόσης του φόρου ακινήτων

Οκτώβριος

Καταβολή της 5ης δόσης φόρου ακινήτων

Ο μήνας θα είναι ιδιαιτέρως βαρύς για τους αγρότες, οι οποίοι θα δουν την πλήρη κατάργηση της επιστροφής του φόρου από το αγροτικό πετρέλαιο. Το 50% του τέλους έχει ήδη καταργηθεί από την 1η Οκτωβρίου του 2015, ενώ την 1η Οκτωβρίου 2016 θα απαλειφθεί πλήρως η επιστροφή. Επιπλέον θα υπάρξει και αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη, περιορίζοντας τους δικαιούχους των απαλλαγών και εκπτώσεων που απολαμβάνουν οι αγρότες.

Νοέμβριος

Καταβολή της 6ης δόσης φόρου ακινήτων

Δεκέμβριος:

Καταβολή της 7ης δόσης του φόρου ακινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

Ειδικά για τα τέλη κυκλοφορίας, οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Ακούγεται όμως πολύ έντονα η πιθανότητα να επιβληθεί αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα που θα έρθει ως αντάλλαγμα στη μείωση των τελών κυκλοφορίας. Είναι αυτό που κάποιοι έχουν ονομάσει «τέλη με το χιλιόμετρο» και θα επιβαρύνει όσους κάνουν μεγάλες αποστάσεις.

Όσον αφορά τα κόστη χρήσης των οχημάτων, ανοιχτή παραμένει και η εκκρεμότητα με τα ανασφάλιστα, η οποία δεν ξέρουμε ποια στιγμή θα διευθετηθεί μέσα στο έτος. Ο νόμος πάντως λέει ότι όσοι εντοπίζονται να κατέχουν ανασφάλιστο ΙΧ, πρέπει να πληρώσουν εκτός από τα ασφάλιστρα και ένα πρόστιμο που είναι 500 ευρώ για τα ΙΧ και 250 ευρώ για τις μοτοσικλέτες. Η διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί από το 2014 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, οι δανειστές όμως έχουν βάλει στο μνημόνιο απαίτηση για την ενεργοποίηση της.