«Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό δεν θα μπορούμε σε ένα χρόνο να δώσουμε συντάξεις». Τη... βόμβα έριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει την άλλη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο κ. Νεφελούδης άφησε ανοιχτό, με δηλώσεις του στο Mega, το ενδεχόμενο φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, εξηγώντας ότι δεν καθορίζει τη βιωσιμότητα ως προς τις κύριες συντάξεις αλλά αφορά τη διαδικασία σταθεροποίησης του συστήματος εις το διηνεκές.

Η εθνική σύνταξη θα είναι το «βασικό σκαλοπάτι» του νέου ασφαλιστικού τόνισε, επισημαίνοντας ότι αν ίσχυε από σήμερα θα ήταν της τάξης των 384 ευρώ μηνιαίως. Όπως διευκρίνισε ο κ. Νεφελούδης, το ύψος της καθορίζεται από το 60% του εισοδήματος φτώχειας και αφορά όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασιακού βίου.

Το δεύτερο κομμάτι θα είναι η αναλογική σύνταξη «κι εκεί γίνεται η διαδικασία αναπλήρωσης». «Εμείς θα προσπαθήσουμε για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

Ο γγ. του υπουργείου Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα πειραχτούν οι κύριες συντάξεις αλλά και δεν θα συγχωνευθούν κύριες και επικουρικές.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως είναι αποφασισμένη να πετύχει την πλήρη προστασία των κύριων συντάξεων και ότι θα κάνει καθετί δυνατό στόχο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περικοπή και στις επικουρικές.