Μόνο με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών θα «χτίζεται» πλέον το αφορολόγητο όριο εισοδήματος του 2016, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιες δαπάνες θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι. 

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι δεν θα υποχρεούνται πλέον να μαζεύουν αποδείξεις, καθώς μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο.

Μέχρι όμως το υπουργείο Οικονομικών να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τις κατηγορίες δαπανών που θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών, οι φορολογούμενοι θα βαδίζουν στα… τυφλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει εκδώσει την εγκύκλιο με όλες τις διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα λειτουργεί το νέο σύστημα σύνδεσης των δαπανών με το αφορολόγητο.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως ό, τι αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ως δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή μέσω τραπέζης. Πρόκειται μεταξύ άλλων δηλαδή για δαπάνες ενοικίων, ιατρικά έξοδα, αγορές ΙΧ (φυσικά και οι οικογενειακές δαπάνες).

Το νέο σύστημα θα προβλέπει, ανάλογα με το εισόδημα, διαφορετικά ποσοστά δαπανών που θα πρέπει υποχρεωτικά οι φορολογούμενοι να πραγματοποιούν μέσω καρτών (ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών) για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Επιπλέον, αναμένεται ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για τους φορολογουμένους (ηλικιωμένους ή άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές) που λόγων αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπορούν να κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους.