Σε ένα χάος αναμένεται να οδηγήσουν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, που θα έχουν αναδρομική ισχύ για συναλλαγές που έγιναν από τις 21 Μαΐου 2015. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, τις νέες αντικειμενικές προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης που,  είπε ότι θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και θα καλύψουν εκτός από ένα διάστημα του 2015 και ολόκληρο το 2016 μέχρι να προετοιμαστεί το καινούργιο σύστημα προσδιορισμού των αξιών που θα παρακολουθεί τις εμπορικές τιμές.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα ο υπουργός εξήγησε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουμε ήδη, αφού έχει υπολογιστεί βάσει εκείνων που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015. Πράγματι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 μπορεί να μην επηρεάζεται, αλλά σίγουρα επηρεάζεται ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που θέλει να λανσάρει η κυβέρνηση το 2016 σε αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Τα ερωτήματα που τίθενται από τα ΝΕΑ είναι τα εξής: 

«Όπως έχει αναφέρει ο Τρύφων Αλεξιάδης, η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει από τον νέο φόρο τα ίδια ακριβώς έσοδα με τα φετινά του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ. Ομως ο νέος φόρος, όπως άλλωστε και ο ΕΝΦΙΑ, θα υπολογίζεται πάνω στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες επειδή ακριβώς σήμερα ξεπερνούν στην πλειονότητα των μεσαίων και ακριβών περιοχών τις εμπορικές τιμές θα πρέπει να μειωθούν βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Αν όμως οι αντικειμενικές αξίες μειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τότε ο νέος φόρος ακινήτων θα έχει χαμηλότερο εισπρακτικό αποτέλεσμα από το φετινό.

Το αποτέλεσμα λοιπόν θα είναι το εξής. Αφενός να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές υπολογισμού του νέου φόρου μεταθέτοντας πρόσθετα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας, αφετέρου σε περιοχές που θα προκύψουν μειώσεις στον φόρο ακινήτων αυτές να είναι οριακές».

Τα ΝΕΑ καταλήγουν πως τα μέλη της επιτροπής που παρέδωσαν λίγο πριν από τις γιορτές το πόρισμά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% στην περιοχή της Αθήνας. Αν και οι αρχικές σκέψεις ήταν για μεσοσταθμική μείωση κατά 40%, προκειμένου να μη διαταραχθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, η επιτροπή οδηγήθηκε στον περιορισμό των μειώσεων στις τιμές ζώνης. Και αυτό, διότι δεκάδες τέλη και φόροι για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, μέχρι και οι αμοιβές των συμβολαιογράφων, υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.