Σφοδρή κριτική στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκούν οι Financial Times, τονίζοντας ότι η τάση της ΕΕ για συμβιβασμούς που δεν αποδίδουν μπορεί να γίνει καταστροφική. Αναλύοντας τι αποδεικνύουν οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει, ο αρθογράφος επιχειρηματολογεί τονίζοντας ότι η ρήξη δεν είναι πάντα κακή επιλογή...

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2016 η ΕΕ διχάζεται από τρία ρήγματα ανάμεσα στον επιτυχημένο Βορρά από τον χρεωμένο Νότο, ανάμεσα στον περιθωριακό ευρωσκεπτικισμό και το ευρώφιλο κέντρο και τέλος ανάμεσα στην κοινωνικά φιλελεύθερη Δύση από την αυξανόμενα αυταρχική Ανατολή. «Αυτή είναι μια εικόνα αποσύνθεσης και διάσπασης» επισημαίνει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στα ρίσκα που έχει να αντιμετωπίσει η ευρωκοινότητα το έτος που διανύουμε. Μεταξύ αυτών είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης στην Ελλάδα, ο οιονεί αφερέγγυος τραπεζικός τομέας στην Ιταλία και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Γερμανίας και περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης για τη δημοσιονομική πολιτική, η έξαρση της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών, η πολιτική αβεβαιότητα σε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και το σκάνδαλο της Volkswagen που απειλεί τη βιομηχανική δύναμη της γηραιάς ηπείρου.

«Αν κάνεις ένα βήμα πίσω, ο πολλαπλασιασμός των κρίσεων μοιάζει όλο και λιγότερο ως ατύχημα. Αν δημιουργήσεις μια νομισματική ένωση χωρίς να μοιραστείς οικονομικούς θεσμούς, δημοσιονομικές πολιτικές και νομικά συστήματα, είναι μοιραίο να χτυπήσεις τελικά ένα τοίχο. Παρομοίως, μια ζώνη ελεύθερη διαβατηρίων, χωρίς κοινή ακτοφυλακή και συνοριακούς ελέγχους, δεν μπορεί να κρατήσει» αναφέρουν οι FT και τονίζουν ότι η ρήξη είναι μια επιλογή, όχι απαραίτητα καταστροφική:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια έμφυτη τάση προς λανθασμένους συμβιβασμούς και ερμηνείες του «καλού καιρού». Τίποτα δομικό δεν άλλαξε πέρυσι, εκτός από το ότι το πρόβλημα έγινε προφανές σε πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Η ρήξη, όταν έρχεται, μπορεί να μας σοκάρει. Προσφέρει όμως και ευκαιρίες. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να διαπράξει η ΕΕ θα είναι να συνεχίσει τις παλαιές μεθόδους. Μεγάλες αλλαγές είναι πιθανότερο να προκύψουν απευθείας από τους εκλέγοντες, μέσω δημοψηφίσματος, όπως αυτό που σύντομα θα γίνει στη Βρετανία, απ' ό,τι από πολιτικούς και διπλωμάτες. Η διαδικασία της ΕΕ έχει την τάση να αποφεύγει ξαφνικές ανατροπές. Τα πράγματα θα οδηγηθούν σε διάσπαση, όταν η πίεση από τις εθνικές πρωτεύουσες γίνουν πολύ ισχυρές.

Υπάρχει ο κίνδυνος ότι αυτό θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτη διάλυση. Υπάρχει όμως καλή πιθανότητα ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης θα είναι αρκετά σοφοί να προχωρήσουν με εποικοδομητικό πνεύμα. Μια ρήξη στην ευρωζώνη, επίσης, προσφέρει την ευκαιρία για μεγαλύτερη ευθυγράμμιση. Όταν σκεφτείς το ευρώ ως ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών με κοινό νόμισμα ως αντίθετο μιας μη αναστρέψιμης νομισματικής ένωσης, ένα νοηματικό νέφος υψώνεται.