Ως «κατάρα» που συγχρονώς κρατά στη ζωή τις ελληνικές τράπεζες περιγράφει τα capital controls η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε σημερινό δημοσίευμα της.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, επισημαίνεται ότι: «Παρά τον έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων τους τελευταίους έξι μήνες, συνεχίζεται η διαρροή καταθέσεων, σε περίπτωση χαλάρωσης των ελέγχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες καταθέσεων».

Παράλληλα, σημειώνει ότι: «Όσο διάστημα συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί, θα είναι αδύνατο για τις τράπεζες να αυξήσουν τις καταθέσεις. Το κλειδί βρίσκεται στην επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως τόνισε χθες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας». 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τον Νοέμβριο του 2015 τα αποθέματα των τραπεζών άγγιξαν μόλις τα 120,9 δις ευρώ, που αντιπροσωπεύει το κατώτερο επίπεδο των τελευταίων 12 χρόνων, ενώ μόνο από τότε που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, καταγράφηκε απώλεια ύψους 22%.

«Οι τράπεζες χρωστούν την ύπαρξή τους στους ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων, αλλά στο μεταξύ, αυτό το εργαλείο διάσωσης έχει μετατραπεί σε κατάρα» διαπιστώνει ο αρθρογράφος. «Όσο συνεχίζουν να ισχύουν οι έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων, μειώνεται η ετοιμότητα των Ελλήνων να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στις τράπεζες (…) Ένα νέο ‘bank run’ θα ήταν το τελευταίο που θα χρειαζόταν η Ελλάδα», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.