Για τη χρήση του πλαστικού χρήματος τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος παράλληλα διεμήνυσε πως δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ δεν απέκλεισε οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα να περιλαμβάνουν και αυξήσεις. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι έχει προετοιμαστεί το προσχέδιο της απόφασης και πως οι τελικές τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά για ένα διάστημα του 2015. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις στις αξίες, ωστόσο είπε ότι οι μειώσεις θα είναι περισσότερες.

«Πάμε σε τροποποίηση συντελεστών και μεταφέρουμε το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για το νέο φόρο ακινήτων και σημείωσε: «Υψηλό είναι το εισόδημα που απομένει σε κάποιον όταν έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Θα υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά». 

«Κατεύθυνσή μας είναι να υπάρχει μία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Όταν μιλάμε για πιο δίκαιη κλίμακα, πρέπει να ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και να επιβαρύνει υψηλότερα εισοδήματα», δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Τι θα γίνει με το αφορολόγητο

Αναφερόμενος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επεσήμανε πως θα λαμβάνονται υπόψιν όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, όπως τα ενοίκια, τα ιατρικά έξοδα. «Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση», τόνισε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, είπε ότι παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να επιβάλλει νέους ελέγχους για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. 

Ως προς τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως η «η επέκταση [των ηλεκτρονικών συναλλαγών] θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά αλλά και προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών[το μέτρο για το πλαστικό χρήμα] δεν θα είναι υποχρεωτικό». 

Αναφερόμενος σε όσους ήδη χρωστούν στην εφορία ή έχουν ενταχθεί στον Τειρεσία, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει σχεδιασμό για δημιουργία ειδικού λογαριασμού όπου οι αρχές δεν θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις. «Πρέπει να διευκολυνθούν και όσοι είναι στον Τειρεσία. Αυτό που εξετάζουμε είναι να υπάρχει ειδικός λογαριασμός που να είναι ακατάσχετος για χρέη προς την εφορία και προς το δάνειο». 

Ακόμη, δήλωσε ότι είναι βασικό οι προμήθειες να πέσουν σε λογικά όρια και πως το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται για το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. 

«Όχι» σε νέα παράταση για τα τέλη 

Εξάλλου, μιλώντας για τα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «θα ήταν ανέκδοτο να υπάρχει κι άλλη παράταση πέραν της Παρασκευής» και έκανε γνωστό ότι 300.000 οχήματα δεν πλήρωσαν. 

«Μέσα στο 2016 θα εξετάσουμε το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η αύξηση στην φορολογία των καυσίμων, η οποία θα επιβληθεί από την πρώτη ημέρα του 2017. Ένα ποσό από τα τέλη κυκλοφορίας που εισπράττουμε τώρα θα το εισπράξουμε με απευθείας πληρωμή αλλά με μικρότερο ποσό, ενώ ένα άλλο ποσό των τελών είναι να είναι να το εισπράξουμε μέσω της αύξησης της τιμή της βενζίνης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.