Το ασφαλιστικό φέρνει εκ νέου την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό προσκήνιο έπειτα από μία περίοδο σχετικής ησυχίας, παρατηρεί η  βελγική εφημερίδα  De Standaard, η οποία αναφέρεται στις δυσκολίες που παρουσιάζει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κυβέρνηση επρόκειτο χθες να υποβάλει στους δανειστές τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τονίζει πως από τις διαρροές του προσχεδίου φαίνεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τις υψηλότερες συντάξεις από τα 2600 ευρώ τον μήνα στα 2300 ευρώ. Μειώσεις προβλέπονται και για τους δικαιούχους πολλαπλών συντάξεων, οι οποίοι στο εξής δεν θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερα από 3000 ευρώ, έναντι 3600 που λάμβαναν μέχρι τώρα, προσθέτει το δημοσίευμα. Σημειώνεται επίσης ότι έχουν ήδη εκδηλωθεί αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, η οποία έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να υποστηρίξει τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, αν και δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνίσει κατά πόσον σκοπεύει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, έχει πάντως εξηγήσει γιατί θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αναμόρφωση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, το 80% των ελληνικών δημοσίων δαπανών προέρχεται από τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα το ΔΝΤ δεν θεωρεί το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο, καθότι η συντήρηση των συνταξιοδοτικών ταμείων απορροφά πόρους που ισοδυναμούν με το 10% του προϋπολογισμού. Εντούτοις τυχόν αλλαγές στο ασφαλιστικό συνεπάγονται πολιτικό κόστος επειδή πολλές ελληνικές οικογένειες συντηρούνται από μία και μόνον σύνταξη, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δανειστές δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους και θα αποφανθούν επί των ελληνικών προτάσεων μέσα στον μήνα. Εάν οι θεσμοί δεν δώσουν το πράσινο φως, το πρόγραμμα διάσωσης θα βρεθεί στον αέρα, εκτιμά η εφημερίδα. 

Ωστόσο, συμπληρώνει, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έκανε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα ακριβότερο, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω τις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας, η οποία παραμένει σε επίπεδα άνω του 25%.