current views are: 9

7 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση07:57

Suddeutsche Zeitung: Η μεγαλύτερη δοκιμασία για την κυβέρνηση το Ασφαλιστικό

Ως ”μάχη όλων των μαχών” περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung την μάχη του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό.

Δημοσίευση 07:57’

Ως ”μάχη όλων των μαχών” περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung την μάχη του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό.

Ως ”μάχη όλων των μαχών” περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung την μάχη του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό.

Δύο αρθρογράφοι του εντύπου επισημαίνουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός οδεύει προς τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το ασφαλιστικό αναλαμβάνοντας μεγάλο ρίσκο, δεδομένου ότι οι δανειστές ζητούν εξοικονόμηση ποσού 1,8 δις ευρώ, που ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να το εξασφαλίσει.

Όχι μόνο γιατί η τάξη των συνταξιούχων έχει ήδη υποστεί πολλές μειώσεις μέχρι τώρα, αλλά και γιατί διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή την ώρα που η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να τον στηρίξει την αποφασιστική στιγμή της ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα:

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί αποφασιστικής σημασίας πεδίο δοκιμασίας για την Αθήνα, από τη μια για την αποφασιστικότητα με την οποία εφαρμόζει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, και από την άλλη κατά πόσο εκπληρώνει τις υποσχέσεις της για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Παρουσιάζει, δε,  όσο πιο απλά μπορεί τα βασικότερα σημεία των νέων προβλέψεων σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο υπάρχουν πάνω από 900 τρόποι υπολογισμού της βασικής σύνταξης, κάτι που κάνει ολόκληρο σύστημα ακριβό και δύσκαμπτο.

Το συμπέρασμα είναι ότι με τις νέες ρυθμίσεις δεν υλοποιείται ο στόχος εξοικονόμησης ποσού 1,8 δις ευρώ για το 2016, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Το υπόλοιπο ποσό, η Αθήνα θέλει να το καλύψει ανεβάζοντας τις εργασιακές εισφορές, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, καθώς έτσι ανεβαίνει το κόστος της εργασίας και αποδυναμώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η εφημερίδα προεξοφλεί εντάσεις στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, όπου ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί να παρουσιάσει το ασφαλιστικό. Αλλά όχι μόνο. 

«Το μεγάλο θέμα τριβής θα είναι η παραμονή του ΔΝΤ» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα υψηλόβαθμός ευρωπαίος διπλωμάτης.

Για πολλούς το ΔΝΤ αποτελεί την εγγύηση ότι θα συνεχιστούν οι αυστηροί έλεγχοι, αλλά από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας δεν το θέλει, γιατί πληρώνει υψηλότερους τόκους για τα δάνεια που παίρνει από το ΔΝΤ από ότι από τους ευρωπαίους εταίρους και γιατί το Ταμείο συνεχώς διακρίνεται για τη σκληρή κριτική του. 

Οι προσπάθειες προσεταιρισμού της αντιπολίτευσης απέτυχαν παρά τις συναντήσεις και τις προειδοποιήσεις ότι εάν δεν αλλάξει το σύστημα η Ελλάδα σε πέντε χρόνια δεν θα μπορεί να πληρώνει άλλο συντάξεις. Ο Γ. Κατρούγκαλος θεωρεί την αρνητική στάση υποκριτική, γιατί «οι προηγούμενες κυβερνήσεις μείωσαν 11 φορές τις συντάξεις και κάθε φορά έλεγαν στη συνέχεια ότι το σύστημα είναι βιώσιμο».

Η ψηφοφορία στη Βουλή θα είναι μια νέα δοκιμασία για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αλλά ο υπουργός Εργασίας είναι αισιόδοξος ότι στις κυβερνητικές ψήφους θα προστεθούν και ψήφοι από την αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση σε περίπτωση αποτυχίας θεωρεί την προσφυγή στις κάλπες ως λανθασμένη επιλογή.


σχετικα αρθρα