Στον αέρα είναι όσοι πολίτες κάνουν συναλλαγές μόνο με μετρητά, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων και τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση κάρτας. Όπως διευκρινίζουν στο newpost γνώστες των φορολογικών θεμάτων, στις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται αν προέρχονται από πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και θα έχουν πρόβλημα με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Μέχρι αυτή την ώρα και παρά τις παλλινωδίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το τι θα ισχύσει τελικά με τις αποδείξεις, ενώ -σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο- όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να διακρατούν αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών, τουλάχιστον 5 ετών, σε περίπτωση που γίνει φορολογικός έλεγχος. 

Αν και για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο το τι θα ισχύσει τελικά, η τελευταία οδηγία του κ. Αλεξιάδη είναι ότι κρατάμε όλες τις αποδείξεις γιατί υπάρχει περίπτωση να μας καλέσουν για έλεγχο για την φορολογική δήλωση.

«Δεν ξέρουν πώς θα το χειριστούν» τονίζει στο newpost ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, για τη στάση του ΥΠΟΙΚ. Όπως εξηγεί, βάσει των δηλώσεων του κ. Αλεξιάδη το πρόβλημα είναι για όσους κάνουν τις συναλλαγές τους με κάρτα αφού για να χτίσει κανείς το αφορολόγητο πρέπει να πληρώσει με πλαστικό χρήμα. Όμως συγχρόνως ζητά να κρατάμε και τις αποδείξεις οι οποίες δεν γράφουν το πως έχει πληρωθεί η συναλλαγή». Άρα, προσθέτει, «ποιος ο λόγος να κρατάμε και το σώμα των αποδείξεων»; 

Για να έχει αποτέλεσμα το μέτρο της σύνδεσης του αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα θα πρέπει να ισχύσει για όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως τώρα, επισημαίνει από τηξν πλευρά του στο newpost, ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης. Έτσι, εν αναμονή της διάταξης για το τι θα γίνει και με τις αποδείξεις των προηγούμενων ετών, ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο μας λέει «μάζεψτε τις αποδείξεις και θα δούμε τι θα κάνουμε», προσθέτει ο κ. Μουζάκης.

Μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι θα πρέπει να κρατήσουμε τις αποδείξεις του 2016 και προανήγγειλε τη διάταξη για την επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα ανέφερε: 

Σε ότι αφορά όμως το θέμα του τι αποδείξεις κρατάμε για το 2016, κρατάμε όλες τις αποδείξεις. Υπάρχει υποχρέωση και στις επιχειρήσεις να κόβουν αποδείξεις και σε εμάς να τις κρατάμε και θα φέρουμε τη διάταξη για να υλοποιηθεί αυτό που έχουμε ανακοινώσει πάρα πολλές φορές δηλαδή την επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών και την καθιέρωση ότι κάθε μεταβολή, κάθε ποσό που έχουμε στην φορολογική μας δήλωση, θα πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή. Θα έρθει και αυτή η διάταξη για να λυθεί η αγωνία που υπάρχει.