current views are: 16

9 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση14:00

Οινοπαραγωγοί: Τεράστια τα προβλήματα από τον ΕΦΚ στο κρασί – Έρχονται λουκέτα

Τεράστια προβλήματα από την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που ξεκίνησε από 1/1/2016, καταγγέλλουν οι οινοπαραγωγοί και προειδοποιούν για πολλά λουκέτα καθώς είναι δυσβάσταχτη ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς η προκαταβολή του φόρου.

Δημοσίευση 14:00’

Τεράστια προβλήματα από την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που ξεκίνησε από 1/1/2016, καταγγέλλουν οι οινοπαραγωγοί και προειδοποιούν για πολλά λουκέτα καθώς είναι δυσβάσταχτη ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς η προκαταβολή του φόρου.

Τεράστια προβλήματα από την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που ξεκίνησε από 1/1/2016, καταγγέλλουν οι οινοπαραγωγοί και προειδοποιούν για πολλά λουκέτα καθώς είναι δυσβάσταχτη, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς, η προκαταβολή του φόρου.

Μόλις προχθές και μετά τις εκκλήσεις του Ελληνικού Συνδέσμου Οίνου (ΣΕΟ) ήρθε νέα διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διορθώσει μερικώς, σύμφωνα με τους οινοπαραγωγούς, τα ζητήματα που δημιουργεί η φορολογική διάταξη για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί.

Μιλώντας στο Newpost ο αντιπρόεδρος του ΣΕΟ Γιάννης Βογιατζής σημείωσε ότι «λύνονται μερικώς κάποια από τα ζητήματα ενώ παραμένουν άλυτα αυτά που αφορούν τους μικρούς οινοπαραγωγούς», οι οποίοι εξήγησε «υποχρεώνονται να προπληρώνουν τον φόρο εφόσον δεν έχουν φορολογική αποθήκη».

Όπως είπε υπάρχει ένα παραθυράκι επιβολής ΕΦΚ στις εξαγωγές, καθώς «ο φόρος που επιβάλλεται για την ποσότητα που εξήχθη δεν επιστρέφεται για εξαγωγές σε τρίτες χώρες παρά μόνο για ενδοκοινοτικές εξαγωγές».

Την ίδια ώρα, σημειώνει, «οι οινοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση. Το μήνυμα που παίρνουμε από τους μικρούς οινοποιούς είναι ότι πολλοί θα κλείσουν καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικογένειες που βγάζουν 20.0000 ευρώ όταν καλούνται να πληρώσουν τις 15.000».

Πριν από λίγες ημέρες με ανακοίνωσή του ο ΣΕΟ κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι : «Οι διαβεβαιώσεις που παρείχε δημοσίως ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ότι δηλαδή δεν θα επιβαρύνονταν με ΕΦΚ οι εξαγωγές (γεγονός που, όπως επισημάναμε δεν εναπόκειται στην καλή θέληση της κυβέρνησης, αλλά απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία), διαψεύσθηκαν, καθώς στις πρώτες εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν από συναδέλφους όχι μόνο υπεβλήθη ΕΦΚ, αλλά επιπλέον υποχρεώθηκαν και σε προκαταβολή του ΦΠΑ. Ρητά δε τους επισημάνθηκε από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν ούτε πρόκειται να συμψηφισθούν, ούτε πρόκειται να επιστραφούν».

Τελικά την Πέμπτη εκδόθηκε νέα διευκρινιστική εγκύκλιος στην οποία σύμφωνα με τον ΣΕΟ «το Υπουργείο έλαβε υπόψη του τουλάχιστον εν μέρει τις αγωνίες του κλάδου και προβαίνει μεταξύ άλλων στις εξής διορθώσεις και/ή διευκρινίσεις:

1. Σταματά η παράλογη απαίτηση ο Ε.Φ.Κ. να καταβάλλεται κάθε μέρα. Οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλουν Δήλωση Ε.Φ.Κ. και να καταβάλουν τις σχετικές επιβαρύνσεις το αργότερο μέχρι τις 25 του επόμενου μήνα από τον μήνα πώλησης του προϊόντος. Προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση άδειας φορολογικής αποθήκης και να έχει γίνει η δήλωση αποθεμάτων της 31.12.2015.

2. Διευκρινίζεται ότι και οι μικροί οινοπαραγωγοί, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς της φορολογικής αποθήκης.

3. Διευκρινίζεται επίσης ότι σε περίπτωση εξαγωγών προς άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., μέχρι την έκδοση άδειας φορολογικής αποθήκης θα πρέπει να προκαταβάλλεται ο ΕΦΚ (όχι ο ΦΠΑ) ο οποίος στην συνέχεια επιστρέφεται. Είναι σαφές ότι αυτό γεννά προβλήματα ρευστότητας για την οινοποιία και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση.

4. Παρέχεται η δυνατότητα μέχρι την έκδοση των σχετικών αδειών φορολογικών αποθηκών, οι υπόχρεοι σε φόρο να προβαίνουν στην εξαγωγή προς τρίτες χώρες με την κατάθεση σχετικής εγγύησης, η οποία θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο Του αναλογούντος Ε.Φ.Κ.

5. Επισημαίνεται ότι μαζί με τη σχετική δήλωση Ε.Φ.Κ. για την καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων θα πρέπει να κατατίθεται σχετική κατάσταση στην οποία θα αναγράφεται το σύνολο των λίτρων που αντιστοιχούν σε κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης.

6. Για την μεταβατική περίοδο μέχρι την έκδοση αδειών φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου προμηθευτή παρέχεται η δυνατότητα να εισάγονται προϊόντα ως αν οι υπόχρεοι να είχαν φορολογική αποθήκη, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης.

7. Ρυθμίζεται το ζήτημα των οινοποιητικών μονάδων οι οποίες διαθέτουν περισσότερες της μίας εγκατάστασης παραγωγής και αποθήκευσης. Επιτρέπεται η δυνατότητα μεταφοράς των προϊόντων μεταξύ των εγκαταστάσεων, με τη χρήση του προβλεπόμενου κατά περίπτωση εμπορικού ή συνοδευτικού εγγράφου μεταφοράς.

8. Παρέχονται διευκρινίσεις για μια σειρά τεχνικών ζητημάτων».


σχετικα αρθρα