Την περαιτέρω ένταση των πιέσεων στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, ως συνέπεια και των κεφαλαιακών ελέγχων, επιβεβαίωσαν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Νοέμβριο του 2015, προοιωνίζοντας συνολικές απώλειες στα επίπεδα του 5% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα, με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για το 11μηνο της περυσινής χρονιάς προκύπτει μείωση της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά 5,5% στα 23,6 δις ευρώ έναντι 25,03 δις ευρώ του 11μήνου του 2014. Ωστόσο, παρά τη νέα μείωση και του Νοεμβρίου, διατηρούνται οι θετικοί ρυθμοί αύξησης σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, με αποτέλεσμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 να καταγράφεται αύξηση της τάξης του 8,4%, ή 1,29 δις ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

Ειδικότερα, στους 11 πρώτους μήνες του 2015 εξήχθησαν (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) από την Ελλάδα προϊόντα αξίας 16,66 δις ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα στα χρόνια του ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε καμία άλλη χρονιά δεν είχαν καταγραφεί εξαγωγές άνω των 16 δις ευρώ σε επίπεδο 11μήνου. Σε ετήσια βάση, η καλύτερη επίδοση εντοπίζεται το 2012, με 16,7 δις ευρώ (εξαιρουμένων των καυσίμων).

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να αποτελέσει τη βάση για την ανάκαμψη της χώρας. Το καράβι της Ελλάδας θα πρέπει άμεσα να λύσει τους κάβους που το κρατάνε σε λιμνάζοντα νερά ύφεσης και να πλεύσει προς τις διεθνείς αγορές, με σχέδιο, σαφή πορεία και στόχευση, ανακτώντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των ανθρώπων αυτής της χώρας, αλλά και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κλάδοι των εξαγωγών (πλην των καυσίμων) συνεισέφεραν πέρυσι σχεδόν μία μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας παραπάνω σε σχέση με το 2014, περιορίζοντας σημαντικά την έκταση της νέας ύφεσης. Οι Έλληνες εξαγωγείς προσδοκούν στη σταθεροποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας και στην αντιμετώπιση του ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας ώστε το 2016 να αποτελέσει έτος πραγμάτωσης ενός ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας, που θα έχει σωρευτικά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία».