Σε μία κίνηση που ξένισε ακόμη και τους πιο καλόπιστους (όπως ίσως η Άντζυ Σαμίου για παράδειγμα) ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός κάλεσε χθες στο γραφείο του τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργοδοτών προκειμένου να συζητήσουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου μιλούσε για 1,5 μονάδα, με τη μία μονάδα να επιβαρύνει τους εργοδότες και τη μισή τους εργαζόμενους. Κι όμως στην συνάντηση των 3,5 ωρών έλειπαν οι εργαζόμενοι, ενώ οι εργοδότες (ΣΕΒ - ΣΕΤΕ - ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ) κατάφεραν να πείσουν την κυβέρνηση να μειώσει το δικό τους βάρος, από τη μία μονάδα στην μισή. Όση και των εργαζομένων που έλειπαν από την διαπραγμάτευση. Πάλι καλά δηλαδή που η μισή αυτή μονάδα δεν κατέληξε να επιβαρύνει τους απόντες. Ίσως πάλι ο λόγος που δεν κλήθηκαν οι εργαζόμενοι να ήταν επειδή η «μικρή» αύξηση που αποφασίστηκε χαρακτηρίστηκε και «προσωρινή», άρα γιατί να έρθουν; Βέβαια σε αυτή τη χώρα όλοι γνωρίζουμε το γνωστό ρητό: Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. 

Έτσι, η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση αφού εξασφάλισε το ΟΚ των εργοδοτών, ολοκλήρωσε και τις διαπραγματευτικές τις υποχρεώσεις με την κοινωνία και σήμερα το πρωί προχωρά σε ανακοινώσεις μέσα από την συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος θα παρουσιάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στην ουσία η κυβέρνηση αποσκοπεί να χρησιμοποιήσει το ασφαλιστικό ως το κλειδί που θα ξεμπλοκάρει την (ήδη διαφαινόμενα κλειδωμένη) πρώτη αξιολόγηση. Πρόκειται άλλωστε για μία διαδικασία που είναι σαφές ότι θα διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ότι υπολογιζόταν αρχικά. Όπως ξεκαθάρισε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε Ολλανδούς δημοσιογράφους, η συζήτηση ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών θα διαρκέσει κάποιους μήνες και όχι μερικές εβδομάδες. Τα βασικά αγκάθια όπως τα παρουσίασε ο πρόεδρος του Eurogroup, εκτός από το ασφαλιστικό είναι η συμφωνία για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και το δημοσιονομικό, ενώ υπάρχουν κι άλλα στα οποία δεν αναφέρθηκε. Όσο για το ασφαλιστικό, ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε ότι δεν το έχει δει ακόμη και ότι ενημερώνεται μόνο από τα δημοσιεύματα.

Επιπλέον ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, ενώ επιπλέον προανήγγειλε την οικονομική συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι για να ξαναβάλει χρήματα στην Ελλάδα το Ταμείο θα πρέπει να του γίνουν όλα τα χατίρια. Τα βασικότερα είναι δύο και ακολουθούν την εξής χρονική σειρά: Πρώτα προχωρά η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό όπως ακριβώς την εννοούν στην Ουάσιγκτον και μετά επαναδιαπραγματεύεται το χρέος έτσι ώστε να μην ξεπερνά η εξυπηρέτησή του το 15% του ΑΕΠ, ένα νούμερο που φαίνεται να είναι αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση. 

Νέο αλαλούμ με τις αποδείξεις 

Και ενώ το Μαξίμου ασχολήθηκε όλη την ημέρα χθες με το ασφαλιστικό (έγινε «μασαζ» σε 30 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε και σύσκεψη Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Σταθάκη) στη Βουλή, ο Τρύφων Αλεξιάδης άνοιγε για άλλη μία φορά το θέμα των αποδείξεων. Ακριβώς ένα μήνα πριν, στις 8 Δεκεμβρίου, είχε υπάρξει ένα τεράστιο αλαλούμ που ξεκίνησε με τη δήλωση του Υπουργού ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κρατήσει όλες τις αποδείξεις του 2015, καθώς θα γινόταν μία νομικοτεχνική βελτίωση στην φορολογία. Αυτό οι δημοσιογράφοι το ονόμασαν «αναδρομικό φόρο», καθώς ήταν σαφές ότι οι αλλαγές που σχεδιάζοντο δεν θα είχαν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά θα επιβάρυναν και πάλι τους φορολογούμενους. 

Η απάντηση Αλεξιάδη ήταν μία επίθεση κατά πάντων, ενώ έκανε και δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις στις οποίες επιτέθηκε προσωπικά σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το οικονομικό ρεπορτάζ, δεν απάντησε όμως ποτέ ποιες θα ήταν οι αλλαγές που βρίσκονταν προ των πυλών. 

Χθες λοιπόν ο Αναπληρωτής Υπουργός επανήλθε στο θέμα των αποδείξεων λέγοντας ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις για το ποιες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, ταυτόχρονα όμως είπε ότι είναι υποχρεωτικό να διατηρούνται όλες οι αποδείξεις για πέντε χρόνια, καθώς μπορεί να γίνουν έλεγχοι. Με δεδομένο όμως ότι τουλάχιστον για το 2015 δεν υπήρχε κάποια φορολογική υποχρέωση που να είναι συνδεδεμένη με την συγκέντρωση αποδείξεων, το μόνο που μπορεί να φανταστεί κάποιος είναι αξάφνως να προκύψουν αναδρομικές υποχρεώσεις που να σχετίζονται με τις αποδείξεις και ενδεχομένως να προβλέπουν την επιβολή κάποιων καινοφανών προστίμων. Όχι όμως φόρων.