Σήμα εκκίνησης δόθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της νέας οικονομικής χρονιάς, καθώς πλέον άρχισε ανεπίσημα η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2015. 

Ήδη, με εγκύκλιό της, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων​ με εγκύκλιό της ζήτησε από τις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία να στείλουν τις βεβαιώσεις και να ενημερώσουν το TAXIS για όλες τις αποδοχές των φορολογούμενων μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου.

Στην εγκύκλιο προβλέπονται οι διαδικασίες καθώς και το τι πρέπει να δηλωθεί. Αφορά βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, τη βεβαίωση των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και τη βεβαίωση εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2015.

Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία ώστε να αποτυπωθούν στο Taxis όλα στα στοιχεία και να προχωρήσει η υποβολή των δηλώσεων ακόμη και από τις αρχές Μαρτίου.

Με τον τρόπο αυτό όλοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ξεμπερδέψουν με την εφορία πριν από το καλοκαίρι και να αρχίσει και η πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος από την άνοιξη κι όχι από τον Σεπτέμβριο όπως έγινε φέτος.

Τι προβλέπεται φέτος - Οι ''παγίδες'' 

Αν και οι σαρωτικές αλλαγές στην φορολογία έλαβαν χώρα από πέρυσι, με την εφαρμογή του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος 4172 και για φέτος θα υπάρχουν κάποιες μεταβολές, τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι φορολογούμενοι. 

Όπως σημειώνει στο newpost, ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου ''σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, εκτός από συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς είναι πολύ φρέσκος ο καινούριος κώδικος φορολογίας που μετέβαλε εντελώς το τοπίο και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από πέρυσι, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Τα δηλωθέντα εισοδήματα να καλύπτουν το τεκμαρτό εισόδημα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει πρόστιμο.
  •  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που θα έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση, καθώς λόγω του ό,τι πλέον οι εισφορές τους θα συνδέονται με το εισόδημα που έχουν δηλώσει το προηγούμενο έτος. Οπότε οφείλουν να είναι πολύ συγκεκριμένοι και ακριβείς σε όσα δηλώνουν.
  •  Στους ελεύθερους επαγγελματίες μεταβάλλεται επίσης το ποσό της προκαταβολής φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν, καθώς από 55% αυξάνεται σε 75%. 
  • Αλλαγές θα υπάρξουν στην φορολόγηση των αγροτών, καθώς το ποσοστό από 13% που ήταν, με το μνημόνιο πηγαίνει στο 20%, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα να κληθούν να πληρώσουν 7% περισσότερο. 
  • -Μεταβολές υπάρχουν, όμως, στην κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα 30.000 και άνω. 

Πιο συγκεκριμένα:

Για εισοδήματα 

  • 30.000-50.000 το ποσοστό από 1,4%- 2% επί του εισοδήματος
  • 50.000-100.000 :Από 2,1% γίνεται 4%
  • 100.000-500.000 :Από 2,8% γίνεται 6%
  • 500.000- άνω :Από 2,8% γίνεται 8%.

Να σημειωθεί ότι το φορολογικό έτος 2015, δεν θα χρειαστεί να προσκομιστούν αποδείξεις. Όσα λέγονται αυτή την εποχή αφορούν το οικονομικό έτος 2016. 

Η ενημερωτική εγκύκλιος για το τι ακριβώς θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2015 θα γίνει γνωστή στους φοροτεχνικούς στις αρχές της άνοιξης.