Με τηλεφωνική του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επέμεινε ότι δεν είχε λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση για τη συμφωνία Μαξίμου – εργοδοτών σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. 

Σημείωσε ότι ο ίδιος είχε διατυπώσει τις θέσεις του για το ζήτημα κατά τη συνάντηση των παραγόντων και οργανώσεων της αγοράς με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα Ντάνι Κοστέλο και μετέφερε τις αντιδράσεις της επιμελητηριακής κοινότητας, όπως είπε, για το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μαξίμου, συνοψίζοντάς τις στη φράση:

«Όλοι απορούν πώς μπόρεσαν οι ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων να συναινέσουν στην καταστροφή των μελών των οργανώσεών τους».

Χαρακτήρισε εν συνεχεία την απόφαση για καταρχήν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών «έωλη και σε επίπεδο διοικήσεων» για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος σε μία εντονότατη αποστροφή, του ζήτησε να σταματήσει, λέγοντας  χαρακτηριστικά: «Κωνσταντίνε μην το κάνεις αυτό – Δεν χρειάζεται εμφύλιος».

Ο κύριος Κορκίδης τόνισε ότι το μεγάλο ζήτημα αυτή τη φορά είναι το Ασφαλιστικό λέγοντας ότι το πλέον υφεσιακό μέτρο είναι η μείωση των συντάξεων και όχι η επιβάρυνση που θα προκύψει για την αγορά από την αύξηση των εισφορών.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην ρήτρα ανάπτυξης που εμπεριέχεται στο σχέδιο λέγοντας ότι «αυτή δεν αναφέρεται πουθενά».

Γεωργιάδης: Δεν είχατε δικαίωμα να δώσετε βορά την μικρομεσαία επιχείρηση

Στην κουβέντα παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ,  Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της θέσης Μίχαλου κατηγορώντας μάλιστα τις ηγεσίες των εργοδοτικών εισφορών ότι έπεσαν «στη λούμπα του Τσίπρα» κάνοντας «λάθος». 

Διότι, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να καλύψει με μέτρα τα 1,8 δισ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και με τη χθεσινή συμφωνία οι Εργοδότες διευκόλυναν τον πρωθυπουργό «δίνοντας βορά την μικρομεσαία επιχείρηση».

«Δεν είχατε κανένα δικαίωμα να το κάνετε αυτό», τόνισε.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο του ΣΚΑΪ την Παρασκευή απέρριψε ότι υπήρξε συνεννόηση με την κυβέρνηση για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Ο κ. Φέσσας επανέλαβε ότι το μέτρο είναι αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τους έθεσε τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας για την επιστροφή στην κανονικότητα, που προϋποθέτει την υλοποίηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.