Σαρωτικές αλλαγές με μειώσεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό σε επιμέρους κομμάτια του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης. 

Πέρα από το ''τσεκούρι'' που έρχεται στις συντάξεις νέων αλλά και παλαιών συνταξιούχων, οι έλληνες θα δουν μεταβολές προς το δυσμενέστερο σε πρόσθετα βοηθήματα πλέον των συντάξεων.

Θα υπάρξει, όμως και μια... αύξηση, δυσμενής, ωστόσο, για τους ασφαλισμένους, η οποία θα είναι στην οφειλή των πλασματικών χρόνων, όπως για παράδειγμα αυτά των σπουδών. 

Τι θα ισχύει με το ΕΚΑΣ 

Αλλαγές φέρνει η νέα ασφαλιστική πρόταση στο ΕΚΑΣ, στο οποίο, πλέον τα κριτήρια για εκείνους που θα το δικαιούνται θα είναι πιο ακόμα πιο χαμηλά, οπότε πλέον θα απευθύνεται σε ασφαλισμένους που εισπράττουν πολύ χαμηλές συντάξεις.

Θα υπάρχει, δηλαδή, μείωση 20-25% στους συνταξιούχους που θα το λαμβάνουν και εκτός, από αυτό, θα μειώνεται σταδιακά ανά εξάμηνο μέχρι το 2019.

Αυξάνονται το ποσά για τα πλασματικά χρόνια 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει πλέον να βάζουν οι ασφαλισμένοι για να εξαγοράσουν τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης, αφού το ποσό που θα δίνουν για να το κάνουν, θα εξαρτάται και πάλι από το εισόδημά τους. 

Όπως υπολογίζεται, το ποσό θα είναι αυξημένο στο τριπλάσιο, δεν θα έχει, δηλαδή, καμία σχέση με τα 170 ευρώ ανά μήνα που καταβάλλονταν μέχρι τώρα. 

Ωστόσο το ποσό διατηρείται στις περιπτώσεις που πρόκειται για εξαγορά στρατεύσιμων χρόνων. 

Τα εφάπαξ

Μειώσεις και στο εφάπαξ φέρνει το νέο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αναμένεται να μειωθεί κατά 10%, ενώ τα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων θα υποστούν μείωση κατά 30%.