«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα ενημερώνουν τους πολίτες ποιες αποδείξεις να κρατήσουν και ποιων ετών» είπε προχθές στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Στη συνέχεια βέβαια εξήγησε -πάλι από τα κυβερνητικά έδρανα του Κοινοβουλίου- ότι οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να διατηρούν όλες τις αποδείξεις για τουλάχιστον πέντε έτη σε περίπτωση που υπάρξει έλεγχος. Χθες λοιπόν το Υπουργείο προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία μας τόνισε ότι «Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση (…) οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015».

Τώρα αν και σε εσάς η δήλωση του Υπουργού στη Βουλή, σας φαίνεται ίδια με την διευκρινιστική ανακοίνωση, αυτό είναι διότι πολύ απλά… είναι απολύτως ίδιες και οι δύο. Κι όμως για να μας ενημερώσει το γραφείου του κυρίου Αλεξιάδη, γι’ αυτό που ήδη ξέραμε από τον ίδιον (ή από τον νόμο για εκείνους που έχουν εντρυφήσει στα φορολογικά) έβγαλε κοτζάμ ανακοίνωση χωρίς τίποτα καινούριο, με την οποία για άλλη μία φορά κατηγορούνται τα Μέσα ότι «παραπληροφορούν» και «καταστροφολογούν». Και δεν κάνει καμία κριτική το Υπουργείο για το γεγονός ότι το 99% όσων γράφουν οι εφημερίδες και τα site προέρχονται από το περιβάλλον του ίδιου του Τρύφωνα Αλεξιάδη (μην πω από τον ίδιο) προσπαθώντας παράλληλα να ακυρώσει το ρεπορτάζ το οποίο κάθε φορά επιβεβαιώνεται διότι «καπνός χωρίς φωτιά απλά δεν υπάρχει».

Ανάλογη στάση τήρησε χθες και ο Γιώργος Κατρούγκαλος κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση γύρω από τα θέματα του Ασφαλιστικού. Και φυσικά και ο Υπουργός Εργασίας θεωρεί πως ό,τι γράφεται χωρίς το έχει εγκρίνει εκείνος αποτελεί παραπληροφόρηση. Κι αυτό διότι προφανώς δεν ικανοποιείται η οδός Σταδίου από την κριτική των δημοσιογράφων που λέει ότι η επιβάρυνση των εργοδοτών με 13,5% της ασφαλιστικής εισφοράς των καμουφλαρισμένων εργαζομένων τους με μπλοκάκια, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των μισθών ακριβώς με αυτό το ποσοστό, ή την αύξηση των απολύσεων λόγω της αδυναμίας (πραγματικής ή πλασματικής) ενός εργοδότη να πληρώσει τις εισφορές των εργαζομένων του.

Έτσι, τελικά όσοι πληρώνονται με μπλοκάκια θα βρεθούν για ακόμη μία φορά πιο εκτεθειμένοι μισθολογικά, ακόμη πιο ευάλωτοι ασφαλιστικά και τελικά ακόμη πιο κοντά στην ανεργία.

Και ενώ αυτά συζητούνται στο εσωτερικό της χώρας γύρω από το ασφαλιστικό και τα φορολογικά, στο εξωτερικό οι δανειστές εμφανίζονται να μην έχουν πρόβλημα με την ευρύτερη δομή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά να απορούν για το εξής απλό: «Βγαίνουν τα νούμερα;» Για να απαντήσουν σε αυτό οι τεχνικοί αναλυτές των δανειστών χρειάζονται περισσότερα αριθμητικά δεδομένα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει έντονη αντίρρηση στην ουσία των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Και μπορεί σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος να παραδέχθηκε ότι η θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης μπορεί να αργήσει λίγο, την ίδια στιγμή αποκάλυψε κάτι που δείχνει σαφώς ότι υπάρχει πολύ μεγάλη σύγκρουση με την τρόικα στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών.

Όπως τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ζήτησε να εμφανιστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Ντεκλάν Κοστέλο στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί την διαπραγμάτευση στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο -ασχέτως αν στην πρώτη ανάγνωση φαίνεται θετικό- κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να κάμψει τις σοβαρότατες αντιρρήσεις που έχει ο κ. Κοστέλο, στο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που είχε ξεκαθαρίσει σε πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα, εξηγώντας ότι η αύξηση των εισφορών θα αυξήσει την ανεργία και θα καθυστερήσει την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης στη χώρα.