Ως πολύ πιθανόν θα πρέπει να θεωρείται ότι από την επόμενη Δευτέρα -μόλις οκτώ ημέρες μακριά- θα ξεκινήσει μία μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείεται να διαρκέσει «μήνες» όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Άρα αν πάρουμε την καλύτερη περίπτωση (δηλαδή τους δύο μήνες) η σύγκρουση θα φτάσει προς τα τέλη Μαρτίου, ενώ το χειρότερο σενάριο απαιτεί να υπάρξει λήξη της σύγκρουσης πριν τον Ιούλιο, οπότε και θα πρέπει να πληρώσουμε ένα ομόλογο 2,3 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Αυτό σημαίνει ότι είναι στο χέρι μας, ή να συγκρουόμαστε με τους δανειστές για ένα «ύψωμα» μέχρι το μέσα του καλοκαιριού και τελικά να το χάσουμε, ή να είμαστε ρεαλιστές και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν έτσι ώστε να περάσουμε χωρίς καθυστέρηση στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και την ενσωμάτωση στη χώρα μας στο λεγόμενο QE της ΕΚΤ που θα φέρει στη οικονομία μας από 14 έως 16 δισ.. 

Παρά το γεγονός ότι τα σημεία αντιπαράθεσης με τους θεσμούς θα είναι πολλά, το σημαντικότερο είναι το ασφαλιστικό (ακόμη και τα εργασιακά και το φορολογικό θεωρούνται δευτερεύοντα), με το πρώτο και βασικότερο «χαράκωμα» να είναι φυσικά οι εισφορές. Ήδη οι εργοδότες έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση για αύξησή τους κατά μία μονάδα (σύμφωνα με τους εργοδότες) ή κατά μιάμιση (σύμφωνα με την κυβέρνηση). Ο «κακός μπάτσος» όμως σε αυτή την ιστορία θα είναι ο Ντεκλάν Κοστέλο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, που ήδη έχει δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει την απασχόληση και θα καθυστερήσει την ανάπτυξη. Και μπορεί να πείτε ότι η καθυστέρηση της ανάπτυξης δεν είναι και τόσο σημαντική. Κι όμως, στο πέρασμα της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς στηρίζει όλο το οικοδόμημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως εξήγησε στη συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν θα κλείσει η τρύπα του ασφαλιστικού. Υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια, και δεν καλύπτεται απολύτως ακόμη κι αν οι ασφαλιστικές εισφορές αυξηθούν κατά 1,5 μονάδα. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν μάθουν οι δανειστές ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι εισφορές μπορεί να αυξηθούν ακόμη και κατά 355%; Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι αυτό αφορά ασφαλισμένους με ιδιαίτερα μεγάλα εισοδήματα, σίγουρα όμως αυξήσεις τέτοιου είδους το μόνο που θα προκαλέσουν είναι εισφοροδιαφυγή αλλά παράλληλα και φοροδιαφυγή προκειμένου να δηλώνονται όσο το δυνατόν χαμηλότερα εισοδήματα, εφόσον η εισφορές θα συνδέονται πλέον με αυτά. Άρα δεν αποκλείεται να καταλήξει το νέο σύστημα να πλήξει και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. 

Το δεύτερο χαράκωμα αφορά στην εθνική σύνταξη που σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σε όλους με 15 χρόνια εργασίας. Για την τρόικα ο αριθμός των ετών είναι χαμηλός και θα πρέπει να ανέβει στα 20 χρόνια, καθώς διαφορετικά δεν δίνονται κίνητρα για παραμονή στην εργασία και άρα υπονομεύεται εκ των έσω το σύστημα. Εδώ ο «κακός μπάτσος» είναι ο κύριος Ρέφερ της ΕΚΤ, ο οποίος δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα:

«Φτιάξτε ένα δίκαιο και αναλογικό ασφαλιστικό σύστημα. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν μπορεί πλέον το κράτος να δίνει μεγάλες συντάξεις με 15 χρόνια εργασίας ή συντάξεις με ποσοστά αναπλήρωσης που φτάνουν ή και ξεπερνούν τον μισθό, αφού όλα αυτά υπονομεύουν τους μελλοντικούς συνταξιούχους».

Απλό; Απλούστατο. Και για να μην τρέφουμε αυταπάτες, ας επανέλθουμε στην πρώτη παράγραφο του κειμένου. Εφόσον χρωστάμε 2,3 δισ. στην ΕΚΤ που θα πρέπει να πληρώσουμε τον Ιούλιο, δεν είναι σχεδόν αυτονόητο ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουμε τα 5,7 δισ. της δόσης που είναι συνδεδεμένη με αυτή την αξιολόγηση που μόλις ξεκινά; Και μην ακούσω κανέναν να λέει κάτι για την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση που διαπραγματεύεται…