Στην πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

Το ζήτημα της ελληνογερμανικής συνεργασίας στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα θέσει, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο, τον τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας που πραγματοποιεί ο έλληνας υπουργός.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Handelsblatt, «ο Τσακαλώτος θέλει να αποδεχθεί μια προσφορά που είχε κάνει ο Σόιμπλε στους Έλληνες ήδη προ ετών».

Όπως διευκρινίζεται, «ο Σόιμπλε είχε προτείνει σε συνεννόηση με τους υπουργούς Οικονομικών των γερμανικών κρατιδίων την αποστολή (σ.σ. στην Ελλάδα) 500 υπαλλήλων των υπηρεσιών φορολογικού ελέγχου – από τότε ζητήθηκαν μόλις 10 υπάλληλοι. Και η προσφορά μετεκπαίδευσης του Βάλτερ-Μπόργιανς χρονολογείται από το 2012».

Σύμφωνα, επίσης, με την εφημερίδα, «ο Βάλτερ Μπόργιανς και ο Σόιμπλε συντονίστηκαν και στην τωρινή περίπτωση. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών (σ.σ. Σόιμπλε) προσέφερε επανειλημμένα περαιτέρω βοήθεια, αυτή η προσφορά ισχύει', δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να ενισχύσει τη βάση εσόδων της - κυρίως μέσω της τήρησης των φορολογικών νόμων και της πραγματικής καταβολής των φόρων».

Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «προφανώς ο Τσακαλώτος θέλει να κάνει εκ των υστέρων αυτό που με ασυγχώρητο τρόπο παραμέλησαν να κάνουν οι προκάτοχοί του».