Δύο πράγματα δήλωσε στις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως προς τους δανειστές και το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού. Το ένα ήταν αλήθεια, το άλλο δεν ήταν και τόσο. Η αλήθεια ήταν ότι οι δανειστές έχουν λάβει μεν την ελληνική πρόταση δεν έχουν στείλει όμως κάποια απάντηση σχετικά με τις απόψεις τους. Την αμέσως επόμενη ημέρα, στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Υπουργός Εργασίας έλεγε ότι το κουαρτέτο συμφωνεί με τον πυρήνα της μεταρρύθμισης. Αυτό όμως δεν ήταν και τόσο ακριβές. Καταρχάς ήταν σε αντίθεση με την πρώτη θέση του ίδιου του Κατρούγκαλου, ενώ παράλληλα είχαμε και την δήλωση που έκανε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς μέσω της οποίας οι Ευρωπαίοι κράτησαν αποστάσεις από τις πολιτικές που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας

Συγκεκριμένα δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς:

«Η αξιολόγηση των Θεσμών συνεχίζεται και αναμένεται να συζητηθεί αργότερα στο μήνα, όμως οποιαδήποτε θεωρία ως προς τη τοποθέτηση της Επιτροπής στο προσχέδιο του νομοσχεδίου είναι καθαρή εικασία».

Άρα ο κύριος Κατρούγκαλος απλά εικάζει ότι οι Ευρωπαίοι είναι θετικά προσκείμενοι προς τις προωθούμενες πολιτικές του, γεγονός που δεν βελτιώνει την γραμμή εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, που εξακολουθούν να κινούνται στο χρονικό φάσμα των «μηνών» όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Και οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση προμηνύεται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Αυτό το αποδεικνύει η σπουδή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, να διοργανώσει ένα παρατεταμένο ταξίδι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις. Μέχρι τώρα ο Έλληνας αξιωματούχος έχει συναντήσει τον Υπ. Οικονομικών της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, αλλά και χθες τον πολύ γνωστό για την σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα, Αλεξάντερ Στουμπ, Υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας. Φαίνεται λοιπόν ότι και οι τέσσερις συναντήσεις έχουν πάει αρκετά καλά. Άλλωστε οι τρεις πρώτοι Υπουργοί (Παντοάν, Σεντένο και Σαπέν) ήταν οι «εύκολοι» του προγράμματος, ενώ σήμερα και αύριο θα γίνουν οι συναντήσεις με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. 

Εκείνο πάντως που ξένισε -παρά το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα θετικό- ήταν το πολύ εγκάρδιο tweet του κυρίου Στουμπ που ανέβηκε στον προσωπικό του λογαριασμό. Έγραψε: «Πολύ καλή συνάντηση με τον Τσακαλώτο. Καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη. Τα λέμε στο Eurogroup της Πέμπτης». Εκεί λοιπόν θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την κάθοδο της τρόικας στην Αθήνα. Πολλοί πάντως άρχισαν να σκέφτονται: «Ποιος ήταν άραγε ο λόγος που ανάγκασε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάνει αυτή την τουρνέ στην Ευρώπη;» κάτι που σε πολλούς θύμισε μία ανάλογη κίνηση που είχε κάνει ο προκάτοχός του Έλληνα Υπουργού (γνωστός και ως «ο δραπέτης της Αίγινας») η οποία βέβαια δεν ήταν καθόλου επιτυχημένη και υπέκρυπτε την προσπάθεια πλήρους ακύρωσης της διαπραγμάτευσης. 

Μένει λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη των συζητήσεων και στις δύο τελευταίες συναντήσεις με τους Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε, που όμως θα γίνουν κάτω από μία αρνητική έρευνα για την ελληνική οικονομία, που είδε χθες τον φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα η μέση πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ το 2016 είναι -1,8% ένα υπερδιπλάσιο ποσοστό από το -0,7% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Που σημαίνει ότι αν επαληθευτεί θα ανατραπούν όλοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το χρέος του οποίου η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο, διαφορετικά θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην κυβέρνηση.