Αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι η επένδυση στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική αντιμετωπίζεται ως «πολιτικό παιχνίδι» άφησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Πολ Ράιτ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την απόφαση της εταιρείας να παγώσει τις εργασίες στα μεταλλεία Χαλκιδικής, ο κ. Ράιτ σημείωσε πως «επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανόνες και ειλικρινείς κυβερνητικούς εταίρους, ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μια βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να επωφεληθούν». 

«Και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε από τον νόμο», τόνισε επεσήμανε και σημείωσε πως «είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς όρους. Είναι ευθύνη του δημοσίου να χορηγεί έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις».

«Από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς του υπουργείου των υποχρεώσεων τους. Το 2015 το υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες άδειες χωρίς κανένα προφανή λόγο».

«Αυτό που δεν πήραμε υπόψη στην Ελλάδα είναι πώς θα μπορούσε να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι. Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την επένδυση ή τις προβλέψεις της επένδυσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ κατά αυτής της απόφασης εδώ και καιρό». Επίσης ή εταιρεία αναμένει για μεγάλο χρονικό κάποιες άδειες «ρουτίνας», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα μεταλλεία θα λειτουργήσουν. «Το θέμα είναι πότε. Ποτέ θα ευθυγραμμιστεί η κυβέρνηση με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο Πολ Ράιτ.

Ερωτώμενος για το ποσό καιρό μπορεί να περιμένει μέχρι να αποφασίσει να «πετάξει τα κλειδιά» ο κ. Ράιτ απάντησε: «παρά πολύ καιρό» σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ή σκέψη να φύγει ή εταιρεία από την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της Eldorado Gold δήλωσε πως το έργο έχει την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οι αντιδράσεις προέρχονται από λίγα άτομα.

Πάντως ο κ. Ράιτ ξεκαθάρισε ότι ή διοίκηση της εταιρείας δεν θα προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες για την επένδυση. «Επιμένουμε στην διαπραγμάτευση και τον διάλογο με τη κυβέρνηση», δήλωσε.

Η απόφαση για αναστολή της επένδυσης έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 600 θέσεων εργασίας από τις Σκουριές, σταδιακά και σε διάστημα τριών  μηνών.

«Οι κίνδυνοι που δημιουργεί το υπουργείο δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριων με αποτέλεσμα να απολυθούν 600 εργαζόμενοι. Θα είμαστε υπομονετικόι και θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την άδεια εγκατάσταση στην Ολυμπιάδα. Αν δεν εκδοθεί θα ανασταλεί και αυτό το έργο. Με αποτέλεσμα επιπλέον 500 απολύσεις» επεσήμανε ο κ. Ράιτ.