Σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δίκτυα, με τη μεταφορά του δια θαλάσσης ή οδικώς σε υγροποιημένη ή συμπιεσμένη μορφή, εκπονεί η ΔΕΠΑ.

Οι Περιφέρειες στις οποίες αναμένεται να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση το σχέδιο, είναι η Στερεά Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με ορίζοντα υλοποίησης το 2018.

Μιλώντας σε εκδήλωση, ο Θόδωρος Κιτσάκος ανέφερε ότι τα σχέδια εκπονούνται σε συνεργασία με τις Περιφέρειες που θα αναλάβουν και μέρος του κόστους για την κατασκευή των απαιτούμενων δικτύων διανομής του αερίου στους τελικούς καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom για την οριστικοποίηση του ύψους της ρήτρας που θα καταβληθεί, λόγω των χαμηλών καταναλώσεων του 2014, η οποία θα επηρεάσει και τις τιμές πώλησης του αερίου.

Για το 2015, η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν θα υπάρξει αντίστοιχο πρόβλημα, καθώς οι καταναλώσεις ήταν μεγαλύτερες, λόγω αυξημένης ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Στη διαιτησία βρίσκεται η διαφορά με την τουρκική BOTAS, από την οποία, επίσης, η ΔΕΠΑ αγοράζει αέριο με προοπτική έκδοσης της απόφασης ως τις 30 Ιουνίου.

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εταιρεία, ο κ. Κιτσάκος εξήγησε ότι διαμορφώνονται στα 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται από τη Βιομηχανία Λιπασμάτων (90 εκατ.), την ΟΣΥ (λεωφορεία με 23 εκατ.) και τη Βιομηχανία Ζάχαρης (10 εκατ.). Στόχος της ΔΕΠΑ, όπως τονίστηκε, είναι να διατηρηθούν οι εταιρείες εν ζωή, αλλά και να διαφυλαχθούν τα συμφέροντά της με την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων.

Τόνισε, εξάλλου, ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς επιτρέπει σε πελάτες της ΔΕΠΑ να αγοράζουν φυσικό αέριο από δημοπρασίες και να μεταπωλούν ποσότητες σε άλλες επιχειρήσεις, αποσπώντας έτσι σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Αναφερόμενος στις διεθνείς διασυνδέσεις, ο κ. Κιτσάκος επικέντρωσε το ενδιαφέρον στην Ιταλία, λόγω μεγέθους αγοράς, αλλά και του πλεονεκτήματος που αποτελεί για τη ΔΕΠΑ η ύπαρξη κοινής εταιρείας με την ιταλική EDISON.