Ένα βήμα πριν την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση μετά και την συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομικών με τον ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τώρα, μπροστά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ορθώνεται ως τελευταίο εμπόδιο η συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έχει οργανωθεί για σήμερα και στην οποία το βασικό θέμα διαφωνίας αναμένεται να είναι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αλλά και οι απόψεις του.

Ήδη το Μαξίμου έχει εμφανιστεί έντονα επικριτικό απέναντι στις πολιτικές που προωθεί η Ουάσιγκτον τις οποίες και χαρακτηρίζει ακραία νεοφιλελεύθερες (ιδίως στο θέμα του ασφαλιστικού) ενώ προωθεί την άποψη ότι ούτε τα χρήματα (αλλά ούτε και οι τεχνικές του γνώσεις) το καθιστούν αναντικατάστατο. Μάλιστα προτείνει ότι είναι καιρός η Ευρώπη να αναλάβει τις λύσεις των δικών της προβλημάτων χωρίς βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε αυτό το θέμα διαφωνεί απολύτως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (αλλά και το γερμανικό κοινοβούλιο) και μάλιστα φαίνεται ότι ήδη «του έχει περάσει» καθώς όλο και περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει και συμβουλευτικά, αλλά και οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Αύριο λοιπόν θα συνεδριάσει το Eurogroup, του οποίου η ατζέντα δίπλα στην λέξη «Ελλάδα» έχει την πρόταση «παρουσίαση των μέτρων-μεταρρυθμίσεων για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό». Αυτό ακριβώς ήταν και το θέμα της συζήτησης κατά την τρίωρη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας και ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον Τσακαλώτου και συμμετέχουν στην περιοδεία στις έξι Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υιοθέτησε την στάση του πολιτικού που θέλει να βρει λύσεις και όχι να ορθώσει αδιέξοδα.

Μάλιστα σε τουιτ που ανέβασε στον λογαριασμό του τόνισε:

«Καλή συνομιλία με τον Τσακαλώτο, τα βλέμματα είναι πλέον στις συζητήσεις και τις προκλήσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup».

Σύμφωνα πάντως με ελληνικές πηγές, ειδικά σε ότι αφορά την πρόβλεψή του Ολλανδού ότι η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση θα διαρκέσει «μήνες», ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε στον Έλληνα αξιωματούχο ότι στην τοποθέτηση του αυτή συμπεριλάμβανε τόσο την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου, όσο και την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αμέσως μόλις τελεσφορήσουν οι συνομιλίες με τους επικεφαλής των θεσμών. 

Σε γενικές γραμμές πάντως φαίνεται ότι το ταξίδι Τσακαλώτου ήταν επιτυχημένο (σε αντίθεση με εκείνο του προκατόχου του κατά την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και προετοίμασε θετικά τόσο τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, όσο και την κάθοδο της τρόικας στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να βρίσκεται στο γνωστό ξενοδοχείο της πόλης κατά τις 18 Ιανουαρίου. Εκεί είναι σαφές ότι τα αγκάθια που θα εμφανιστούν πάνω στο τραπέζι θα είναι πάρα πολλά. Το βασικότερο παραμένει το Ασφαλιστικό και ο τρόπος με τον οποίον θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση 1,8 δισ. από τις δαπάνες του. Μόνο που πλέον η ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης έχει γίνει ακόμη δυσκολότερη, ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ. Κι αυτό διότι το Ταμείο έρχεται με ακραίες θέσεις και στα δημοσιονομικά. Μάλιστα το κενό για τον προϋπολογισμό του 2016 υπολογίζεται από τις υπηρεσίες του στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 1,8 δισ.. Και αυτά είναι χρήματα επιπλέον από εκείνα του Ασφαλιστικού. Και αν δεχθούμε ότι ήδη στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μέτρα εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό 1,2 δισ. και περισσεύουν 600 εκατομμύρια, το ποσό που θα πρέπει να βρεθεί συνολικά είναι 2,4 δισ.  

Αυτό βέβαια είναι το χειρότερο σενάριο, καθώς άλλοι υπολογισμοί κατεβάζουν το ποσό στο 1,5 δισ. και από αυτό το ποσό η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να συγκεντρώσει περί τα 500 εκατομμύρια από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Εδώ όμως αναμένεται να έχουμε έντονες αντιδράσεις από το σύνολο του κουαρτέτου, που σημαίνει ότι η συζήτηση θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς -όπως όλοι ξέρουμε- ισοδύναμα πλέον σχεδόν δεν υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση μία πρώτη γεύση όλων αυτών που πρόκειται να γίνουν στην Αθήνα θα τα καταλάβουμε στην συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.