...Ουρές αναμένεται να σχηματισθούν έξω από τα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων από σήμερα και ως το τέλος της εβδομάδας σε πρώτη φάση. Υπολογίζεται ότι ως και 50 άτομα, των οποίων τα ονόματα βρίσκονται στη Λίστα Μπόργιανς θα κληθούν να εξηγήσουν πόθεν τα ποσά που είχαν στην τράπεζα UBS.

Σύμφωνα δε, με κάποιες πληροφορίες, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν από εκείνους που, συνδυαστικά, διέθεταν μεγάλες καταθέσεις, αλλά όχι και τόσο μεγάλη περιουσία, βάσει της φορολογικής τους βάσης.

Πρέπει να διευκρινιστεί ωστόσο ότι η κλήση δεν σημαίνει κατ' ανάγκην κάτι, γιατί αν τα άτομα που θα παρουσιαστούν στους εισαγγελείς, μπορέσουν να προσκομίσουν πειστικές εξηγήσεις και στοιχεία για τα ποσά, τότε η ανάκριση για αυτούς λήγει εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ακούγεται, οι πρώτοι που θα περάσουν το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου θα είναι γιατροί και καλλιτέχνες. Τα όποια πολιτικά πρόσωπα θα κληθούν αμέσως μετά, εκτιμάται.

Υψηλές είναι, την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες κυβερνητικών κύκλων από την επικείμενη έλευση, το ερχόμενο Σάββατο, του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη υπουργού που πρωτοστάτησε στην αγορά και αποκάλυψη των Λιστών από την τράπεζα UBS.

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, που είναι ο υπουργός Οικονομικών του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου, θα συνυπογράψει Κοινή Δήλωση Προθέσεων για στενότερη συνεργασία με τη χώρα μας, μαζί με τους αναπληρωτές υπουργούς Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, και τον γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη. Ο τελευταίος είναι εκείνος που τον είχε επισκεφθεί τον περασμένο Μάιο, ανοίγοντας το δρόμο για τις αποκαλύψεις.

Αρμόδιες πηγές διέψευδαν, τέλος, τη φήμη ότι έχει ήδη ταυτοποιηθεί το 95% των 10.500 προσώπων που βρίσκονται στη Λίστα. Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, εξηγούσαν.