Διευκολύνσεις - πρωτίστως για τα μικρά οινοποιεία -ανακοίνωσε ότι εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των νέων φορολογικών μέτρων με την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, με εκπροσώπους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι «αν και η βασική αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου, πρωτίστως προς τα μικρά οινοποιεία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου συζητήθηκε, επίσης, η καλύτερη προβολή του κλάδου και συμφωνήθηκε η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει o Οργανισμός Enterprise Greece. 

Επίσης το υπουργείο κάνει λόγο για σύμπτωση απόψεων ως προς τη σκοπιμότητα αξιοποίησης των εκτάσεων και εγκαταστάσεων στο κτήμα του Τατοΐου, καθώς και για τις προοπτικές που αναδεικνύει για τον κλάδο η συστηματική και οργανωμένη καλλιέργεια εγχειρημάτων οινοτουρισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκε σειρά ζητημάτων που συνδέονται με τους «δρόμους του κρασιού» και τις δυνατότητες ένταξης του προϊόντος στις εκστρατείες τουριστικής προβολής στο εξωτερικό. 

Σε αυτές τις προσπάθειες κρίσιμο ρόλο, κατά το υπουργείο, μπορούν να παίξουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ζητήθηκε η στήριξη του υπουργείου σε μελέτες για έρευνα και καινοτομία στον κλάδο.

Οι οινοπαραγωγοί πάντως μιλούν για τεράστια προβλήματα από την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, και προειδοποιούν για πολλά λουκέτα καθώς είναι δυσβάσταχτη, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς, η προκαταβολή του φόρου.

Μιλώντας στο Newpost πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Γιάννης Βογιατζής σημείωσε ότι με την τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών «λύνονται μερικώς κάποια από τα ζητήματα ενώ παραμένουν άλυτα αυτά που αφορούν τους μικρούς οινοπαραγωγούς», οι οποίοι εξήγησε «υποχρεώνονται να προπληρώνουν τον φόρο εφόσον δεν έχουν φορολογική αποθήκη».